Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

У Кабміні зізналися, що Росія може збільшити ціну на газ

Понеділок, 22 жовтня 2007, 18:31

Росія може збільшити ціну на природний газ для України в 2008 році на 15%, повідомив міністр економіки Анатолій Кінах інформаційному агентству Bloomberg у Вашингтоні.

За його словами, більш високі ціни на газ ускладнять завдання України стримати інфляцію в межах урядового прогнозу на наступний рік - 6,8%, а також можуть загальмувати економічний ріст до менш ніж 6,5%.

"При ціні газу $180 за 1000 куб. м наша хімічна промисловість, один з головних експортерів, стане збитковою. Нам необхідний час для модернізації нашої економіки, для впровадження нових технологій і зниження нашого енергоспоживання", - сказав український міністр.

Він підкреслив, що для України важливо не тільки домовитися про ціну на газ на наступний рік, але також мати середньострокову перспективу, розуміючи, що утримати ціни нижче європейського рівня довше двох-трьох років навряд чи можливо.

Реклама:

Як повідомлявся, раніше Кінах і міністр палива й енергетики Юрій Бойко прогнозували, що ріст цін імпортного природного газу для України в 2008 році складе до 10%, що з урахуванням нинішньої ціни $130 за 1000 куб. м означало його ціну в наступні роки до $143 за 100 куб. м.

У той же час кінцева ціна газу для промислових споживачів істотно вища. Наприклад, як повідомив у жовтні глава одного з найбільших у країні Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко, його підприємство купує газ за ціною $195 за 1000 куб. м.

Як повідомлялося, у 2006 році Україна імпортувала газу за ціною $95 за 1000 куб. м, 2005 - до $60 за 1000 куб. м.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!