Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

В Україні надто багато цукру?

Вівторок, 16 жовтня 2007, 14:39

Протягом останнього тижня глави декількох обласних адміністрацій заявляли про надвиробництво цукру.

Зокрема, голова Вінницької обласної адміністрації Олександр Домбровський звернувся до керівництва Аграрного фонду і Міністерства аграрної політики з проханням найближчим часом почати закупівлю цукру з буряка нового врожаю.

Він мотивував це тим, що цукрові заводи Вінницької області станом на 12 жовтня виготовили 100 тис. т цукру.

Реклама:

"Якщо Аграрний фонд не почне закупівлю цукру, цукрова промисловість Вінницької області понесе істотні збитки, що негативно відіб'ється як на працівниках цукрозаводів, так і на агропромисловому комплексі в цілому",- стверджує він.

Про надвиробництво цукру говорять також асоціації Полтавацукор. За підрахунками фахівців асоціації, після закінчення сезону цукроваріння цього року в області буде сконцентровано 413 тис. т цукру. На відміну від чиновників великі виробники цукру не бачать причин для обвалу цін на ринку. Полтавська і Вінницька області традиційно вважаються цукровими регіонами, що не дозволяє говорити про надвиробництво в країні в цілому.

У поточному році буряком засіяли 650 тис. га, що на 200 тис. га менше, ніж у минулому, врожай забирають з 550 тис. га. У деяких регіонах уже зараз спостерігається дефіцит сировини, через що виробники змушені везти буряк з інших регіонів, за 200-300 км від місця переробки.

У південному регіоні цього року цукристість буряка складає менш 14%, торік вона була на рівні 16%. Вихід цукру зменшився з минулорічних 12,5% до 10,5%.

У 2006 в Україні зробили 2,6 млн. т цукру, при місткості ринку - 2 млн. т. За прогнозами Міністерства аграрної політики, цього року буде вироблено 1,7 млн. т цукру. Оператори ринку прогнозують виробництво 1,4 млн. т цукру з нового врожаю. Внутрішнє споживання цукру - 2-2,3 млн. т.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!