У Ахметова підтвердили причетність до купівлі КЗРК

П'ятниця, 12 жовтня 2007, 17:37

11 вересня СКМ підтвердила, що володіє 50% статутного фонду кіпрської Starmill Limited, яка володіє 99,88% акцій Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК).

"Таким чином, компанія СКМ опосредковано володіє 49,94% статутного фонду КЗРК. Ми не здійснюємо контроль над ним. Права по керуванню цією часткою СКМ делеговані гірничо-металургійному підрозділові групи - компанії "Метінвест", що нарівні з іншими власниками бере участь у керуванні в рамках своїх корпоративних прав",- повідомили в прес-службі СКМ.

У компанії пояснили збільшення частки в КЗРК інтересом до гірничорудних підприємств, у тому числі до підприємств, що спеціалізується на видобутку аглоруды.

Реклама:

У компанії не виключають подальших купівель гірничорудних підприємств, якщо такі пропозиції будуть з'являтися на ринку. Як пише видання, Рінат Ахметов, який є власником СКМ уже зараз вважається найсильнішим гравцем на ринку залізорудної сировини України. Його структури керують Північним, Центральним, Інгулецьким ГЗКми, а також володіють половиною КЗРК. Таким чином, пан Ахметов контролює близько 70% ринку залізорудної сировини (ЗРС).

Однак Антимонопольний комітет поки не виявляє зацікавленя ситуацією. Зокрема, АМКУ порахував, що недавнє включення до складу Метінвесту Інгулецького ГЗК не призведе до монополізації на ринку ЗРС. За словами першого заступника голови АМКУ Юрія Кравченко, відомство розглядало ринок ЗРС як єдиний комплекс, не обмежуючи Криворізьким басейном України, а додавши до нього Лебединський і Михайлівський ГЗКти Курської магнітної аномалії Росії. Таким чином, подальші купівлі СКМ виглядають досить реальними. Нагадаємо, що у вересні СКМ підтвердило, що є власником 45% КЗРК.

У 2004 році наближена до "Приватбанку" компанія "Солайм" придбала 93,07% КЗРК за 689,42 млн. грн. Однак, за деякими даними, частина акцій КЗРК згодом відійшла до компаній, наближеної до "Смарт-групп" Вадима Новинського. У травні поточного року Фонд держмайна продав на біржових торгах ще 2,48% акцій підприємства за 98,9 млн. грн. Агентство з посиланням на власні джерела повідомило, що покупцем пакету також виступив "Приватбанк". Однак деякі експерти допускали, що акції могла викупити і група Interpipe Віктора Пінчука. Влітку в складі акціонерів комбінату з'явилася Starmill Limited, що у жовтні збільшила свою частку в КЗРК до 99,88%.

Саме "Приватбанк" є власником другої половини Starmill Limited. З такою точкою зору погоджується й аналітик ІК "Конкорд Кепітал" Євгеній Червяченко. На його думку, технологічний ланцюжок трубних активів Interpipe не має потреби в кусковій руді, виробленої КЗРК. "Тим більше що сталеливарний комплекс, що будує Interpipe, буде працювати на металобрухті", - зазначає експерт.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!