Ющенко збирається регулювати монополії

Четвер, 27 вересня 2007, 17:20

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ про затвердження концепції вдосконалення державного регулювання природних монополій, з текстом якого можна ознайомитися на офіційному сайті президента.

Як зазначено в документі, основними недоліками законодавства, яке регулює діяльність природних монополій в галузях транспорту, ЖКГ, енергетики тощо та суміжних з ними ринках, є його внутрішня неузгодженість та певна невідповідність європейським стандартам.

Зокрема в концепції зазначено, що Закон України "Про природні монополії" не повною мірою регулює діяльність суб'єктів господарювання, що діють на суміжних ринках. Між тим в Україні існує певна кількість таких суб'єктів – це, наприклад, державне підприємство "Національна акціонерна енергетична компанія "Енергоатом", спільне підприємство "УкрГаз-Енерго" тощо.

Метою регулювання діяльності на ринках природних монополій документ визначає "забезпечення балансу інтересів споживачів, держави та вищеназваних суб'єктів господарювання, надійне забезпечення споживачів якісними товарами та послугами у необхідному обсязі та за економічно обгрунтованими цінами, забезпечення ефективного розвитку суб'єктів господарювання" тощо.

Реклама:

Предметом регулювання визначено ціни (тарифи) на товари та послуги, доступ споживачів до них та інші умови підприємницької діяльності.

Також концепція передбачає створення та функціонування окремих самостійних комісій у сферах зв'язку, транспорту (повітряний, морський і залізничний), енергетики (електроенергія, нафта, природний газ, централізоване теплопостачання) та комунальних послуг (централізоване опалення, водопостачання та водовідведення).

Як повідомив у четвер на брифінгу перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак, передбачається, що зазначені комісії мають стати цілком незалежними органами влади. Для цього, за словами Шлапака, має бути внесено відповідні зміни до Конституції України, які б визначили статус цих органів.

Також Шлапак повідомив, що задля забезпечення незалежної роботи цих комісій їх склад має формуватися за квотним принципом: 50% членів від Верховної ради, 50% від Президента.

Крім того, за словами Шлапака, передбачає внесення змін о близько 20 законодавчих актів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!