Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Банк "Фінанси та Кредит" готують до продажу за $1,3 млрд.?

Понеділок, 27 серпня 2007, 11:53 -

Акціонери банку Фінанси та Кредит збільшують статутний фонд фінустанови в два з половиною рази - до 1,28 мільярдів гривень. Таке велике нарощування статутного фонду може бути пов’язане з бажанням акціонерів продати банк.

"Велике збільшення статутного фонду пов’язане з тим, що під час реорганізації банку із товариства з обмеженою відповідальністю у відкрите акціонерне товариство ми не могли збільшувати статутний капітал, унаслідок чого в банку з’явився дефіцит по капіталу", - пояснює голова правління банку Фінанси та Кредит Володимир Хливнюк.

За його словами, після закінчення реорганізації керівництво попросило акціонерів зробити максимальний внесок у капітал банку для того, щоб покрити дефіцит і забезпечити розвиток фінустанови на найближчі рік-півтора.

Реклама:

У той же час не виключено, що таке масштабне нарощування статутного фонду пов’язане з бажанням акціонерів продати банк. Тим паче, що до цього так само вже робили власники інших українських банків. Так, напередодні підписання угоди про продаж, було збільшено капітал Укрсоцбанку в 2,8 рази (до 1,02 мільярдів гривень).

Про те, що швидке зростання статутного капіталу може свідчити про підготовлюваний продаж банку, говорять і експерти. "Таких банків, як Фінанси та Кредит, залишилося дуже мало, а попит на них як і раніше високий. Тому збільшення статутного фонду цілком може бути пов’язане з бажанням акціонерів знайти покупця для банку", - зазначає аналітик інвестиційної компанії Трійка Діалог Україна Ірина Тригуб. За словами фахівця, вартість банку Фінанси та Кредит може складати приблизно 4 капітали.

Потенційним покупцем банку Фінанси та Кредит може стати італійський Banka Intesa, який свого часу претендував на купівлю Укрсоцбанку. Минулого тижня представники Banka Intesa заявили, що наразі продовжують розглядати можливість купівлі банку в Україні. Інтерес до українського банківського ринку як і раніше проявляють американські Citibank, німецькі Commerzbank і Deutchebank, а також грецький Alpha Bank. Крім того, не виключено, що французька фінансова група Societe Generale після купівлі невеликого за розмірами Ікар-Банку також може бути зацікавлений у придбанні найбільшої української фінустанови.

Нагадаємо, що в квітні до списку великих українських банків, що озвучили намір продати частину своїх акцій іноземцям, додався банк Фінанси та кредит. У недалекому майбутньому фінустанова планує виставити на продаж блокуючий пакет акцій.

Банк Фінанси та кредит заснований у 1990 році, за величиною активів входить до першої групи банків за класифікацією НБУ. Його акціонери: ЗАТ F&C Realty (48,7%), ТОВ Асканія (48,3%) і НАК Нафтогаз України (3%).

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: