У РНБО побоюються, що ціна на газ пов`язана з передачею "труби" Росії

Середа, 22 серпня 2007, 11:20

В апараті Ради національної безпеки і оборони України побоюються, що оголошена НАК "Нафтогаз України" ціна на газ для України у розмірі 143 дол. за 1 тис. куб. м має прив`язку до можливої передачі української газотранспортної системи (ГТС) в управління РФ.

Таку думку висловив заступник секретаря РНБО Юрій Продан.

"Чи не є це (143 дол./1 тис. куб. м газу) ціна питання?", - сказав він.

За словами Продана, пропозиція про видобування Україною в РФ 55 млрд куб. м газу на рік є "досить туманною", і перш ніж робити подібні заяви, необхідно проаналізувати ситуацію - хто в Росії видобуває, куди цей газ експортує, і які це будуть витрати. Продан підкреслив, що за результатами досліджень МЕА, приріст в Росії може бути забезпечений тільки за рахунок сильного подорожчання видобування газу.

Реклама:

За словами Продана, також виникає питання, звідки виникла цифра 55 млрд куб. м, оскільки відповідно до енергетичної стратегії України до 2015 р. Україні буде необхідно 30 млрд куб. м зважаючи на скорочення споживання газу. При цьому він підкреслив, що 55 млрд куб. м - ще більші витрати, ніж 30 млрд куб. м.

Продан також відзначив, що виникає ще одне питання - якщо ведуться міжурядові переговори, то чи передбачається, що будуть прямі постачання газу до України від "Газпрому". За його словами, якщо ведуться міжурядові переговори, то на них обов`язково повинен бути присутнім представник "Газпрому", з яким повинна узгоджуватися ціна на газ і транзит за прямим договором.

Продан нагадав, що сьогодні існуюча схема постачань до України відбувається через RosUkrEnergo, і в переговорах з цією компанією немає рівня міжурядових переговорів. "Якщо вони (переговори) ведуться на міжурядовому рівні, то чи виходить з цього, що Євген Бакулін говорить про те, що сьогодні вирішується питання про відмову від RosUkrEnergo", - сказав Продан, додавши, що постачання газу до України сьогодні визначені за договором з RosUkrEnergo від 2006 р., і ця угода є договором між господарюючими суб`єктами.

"Це моя позиція виходячи з принципів державної політики в плані забезпечення енергобезпеки держави. Питання обміну частини ГТС на активи видобувних компаній - це питання збереження ГТС в держвласності, що є одним з принципів державної політики в енергетичній сфері", - резюмував Продан.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!