Папієв пропонує пенсіонерам продовжувати працювати

Середа, 22 серпня 2007, 16:03

Мінпраці та Мінфін розробили нову систему нарахування пенсій, яка повинна стимулювати людей продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку.

Як повідомив міністр праці та соцполітики Михайло Папієв, за прогнозами вчених, у зв’язку з демографічною ситуацією через 10 років у країні нікому буде працювати.

Щоб уникнути цього, пропонується впровадити прогресивну шкалу оцінки вартості одного року страхового стажу. Ця шкала припускає зберегти мінімальний страховий стаж для жінок - 20 років, для чоловіків - 25 років і нараховувати пенсію за старою системою (1% за рік стажу).

Реклама:

За кожен подальший рік страхового стажу пропонується встановити нарахування на рівні 2%. Це означає, що за 37, 45, 50 років пенсія складатиме 49%, 65%, 75% заробітку.

"Перерахунок пенсій для громадян із великим стажем зробить їхні пенсії в 2-2,5 рази більшими", - обіцяє Папієв. Раніше президент Віктор Ющенко запропонував просто збільшити вартість року стажу на 1,35%.

У Мінпраці впевнені, що це збереже рівновагу. Причому працювати, щоб збільшувати свій стаж для отримання вищої пенсії, можна буде, де завгодно. За словами пана Папієва, Мінпраці має намір вирішити питання про захист українських громадян, які, працюючи за кордоном, переривають свій трудовий стаж на батьківщині й у зв’язку з цим іноді навіть не досягають мінімального пенсійного стажу.

Зокрема, зараз Україна веде двосторонні переговори про визнання стажу та пенсійного забезпечення українських трудових мігрантів, що працюють у країнах ЄС. "У мене пропозиція - зробити солідарну трудову систему пенсійного забезпечення наших трудових мігрантів. Адже за час їхньої трудової діяльності в Україні вони наповнюють наш пенсійний фонд, а за час трудової діяльності за кордоном (легальної) - пенсійний фонд іншої країни", - говорить Папієв.

Найближчим часом відповідну угоду планується підписати з Німеччиною. Керівник служби соціальної політики секретаріату президента Павло Розенко сказав, що СП принципово не проти залежності розміру пенсії від тривалості трудового стажу, проте наполягатиме на тому, щоб вартість одного року трудового стажу була не менше 1,35% зарплати. На його думку, ускладнення механізму розрахунку пенсій може призвести до ускладнень у роботі Пенсійного фонду.

За словами пана Розенка, під час захисту прав українських трудових мігрантів слід наполягати на тому, щоб частина соціальних внесків, які легальні мігранти платять у країні перебування, поверталася у вигляді пенсії в Україні, або щоб вони платилися до українського пенсійного фонду.

Заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий сказав, що профспілки схвалюють введення диференціації вартості одного року трудового стажу. За його словами, це могло б стимулювати продовження терміну роботи кваліфікованого працівника без збільшення пенсійного віку. У той же час у ході переговорів з урядом профспілки пропонували ввести прогресивну шкалу вартості одного року трудового стажу.

При цьому граничний вік, із якого профспілки пропонують почати поступове підвищення вартості одного року стажу, складає 20 і 25 років, а підвищення вартості стажу пропонується зробити поступовим - від 1,2% до 2% зарплати.

Экономические известия

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!