"Нафтогаз": У прогнозну ціну газу не закладено передачу ГТС України

Середа, 22 серпня 2007, 19:11

Оголошена напередодні головою правління компанії Євгеном Бакуліним прогнозна закупівельна ціна природного газу на 2008 рік у розмірі 143 дол./1 тис. куб. м не має прив’язки "до можливої передачі української газотранспортної системи (ГТС) в управління РФ".

Про це йдеться у заяві НАК "Нафтогаз України", поширеній прес-службою компанії.

Цей прогнозний показник складається з сьогоднішньої ціни газу у розмірі 130 долл./ 1 тис. куб. м плюс збільшення ціни наступного року на 10%, якого відповідно до переговорів з Росією чекає керівництво нафтогазового комплексу України, роз"яснює НАК.

Реклама:

Раніше  "Нафтогаз" спростував звинувачення БЮТу у "спробі державної зради" та звернувся до Юлії Тимошенко "з проханням припинити фальсифікувати факти і заважати нормальному розвитку газової галузі України. В компанії завернули увагу на те, що метою розгляду питання загального управління транзитом російського газу територією України є забезпечення 100% газової незалежності України - питання, до якого публічно прагнули всі без винятку президенти і уряди незалежної України.

"У такому разі Україна стане власником родовищ зі щорічним видобуванням не менше 50-55 млрд. куб. м газу на території Росії. Цей об'єм палива, разом з 20 млрд. куб. м природного газу, які видобуваються в Україні, дозволить Україні не залежати від імпортних постачальників природного газу. Стовідсоткове забезпечення України власним газом дозволить сформувати самостійну внутрішню і незалежну від Європи ціну на природний газ для вітчизняних споживачів", - говориться у заяві НАКу.

"Нафтогаз" також наголосив, що питання часткового обміну активами нафтогазового комплексу з Росією є на стадії вивчення і обговорення. Це питання потребує змін на рівні українського законодавства, що знаходиться в компетенції Верховної Ради.

Нагадаємо, що напередодні заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Юрій Продан заявив РБК-Україна, що в апараті РНБО побоюються, що оголошена НАК "Нафтогаз України" ціна на газ для України у розмірі 143 дол. за 1 тис. куб. м має прив'язку до можливої передачі української ГТС в управління РФ. "Чи не є це (143 дол./1 тис. куб. м газу) ціною питання?", - сказав він.

А лідерка БЮТу Ю.Тимошенко заявила, що заяви про можливість передачі української ГТС в управління Росії, про що під час вчорашньої прес-конференції заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, можна розцінювати як "спробу державної зради".

Між тим, на думку експертів, ціна у 143 дол./1 тис .куб.м, оголошена НАК "Нафтогаз України" - це тільки побажання компанії. "Реальну ціну наступного року не знають навіть у "Газпромі", вважає директор енергетичних програм Центру економічних і політичних досліджень ім.О. Разумкова Володимир Саприкін. Ціна буде відома після виборів і матиме політичну складову, зазначив експерт.

Корреспондент.нет з посиланням на РБК-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!