Укрзалізниця пропонує скасувати іменні квитки

Четвер, 16 серпня 2007, 16:13

Укрзалізниця пропонує ввести зразки квитків, у яких не буде вказуватися прізвище й ім'я пасажира. Як правило, оформлення іменних проїзних документів створює незручності для пасажирів, починаючи із часу оформлення проїзних документів до завершення поїздки.

Особливо це питання є актуальним для перевезень організованих груп пасажирів у періоди підвищеного пасажиропотоку й при дефіциті місць на окремі пасажирські поїзди, коли квиток купується для однієї людини, а при особливих обставинах (хвороба, сімейні обставини, зміна рішення керівництва про відрядження й т.д.) поїздку повинна здійснити інша людина.

Повернення іменних проїзних документів, оформлених на одну особу або кількох осіб у складі групи й нове оформлення на іншу особу зі зміною прізвища призводить до сплати пасажирами комісійних зборів за повернення й за нове оформлення. А при відсутності місць пасажир ризикує не отримати нового місця.

Реклама:

Фактично скасування іменних квитків не тягне за собою негативних наслідків ні для самих пасажирів, ні для суб'єктів ведення господарства, які здійснюють продаж квитків. А ось оформлення пільгових і безкоштовних проїзних документів залишається без змін, а саме із вказівкою ПІП пасажира.

Переваги для пасажирів у випадку скасування прізвищ наступні: зручності при користуванні залізничним транспортом, тому що не буде необхідності пред'являти в касах і в поїздах документи, які засвідчують особу. Зменшиться кількість скарг громадян і конфліктних ситуацій у поїздах через невідповідність прізвища або ініціалів у проїзних документах і паспорті або посвідченні особи.

Щодо страхування пасажирів, зміна порядку також не зачіпає нтереси громадян, тому що постанова КМУ від 14.08.1996 №959 "Про утвердження Положення про обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті" не вимагає вказати прізвища у квитку.

Виплата страхової суми здійснюється страховиком на підставі заяви застрахованого пасажира про її виплату, акту про нещасний випадок, листка про непрацездатність або довідки про інвалідність, а також страхового поліса або документа, що його заміняє. Страховий поліс вказується на самому квитку, де відзначається вид страхування, найменування, адреса, телефон страховика й розміри страхового платежу й страхової суми.

Разом із цим слід зазначити, що при проїзді в країни СНД (наприклад, Російську Федерацію, Азербайджан) ПІП в проїзних документах необхідно зазначати відповідно до їхнього внутрішнього законодавства.

Главред

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!