Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Китаю радять перейти з рису на картоплю

Середа, 15 серпня 2007, 14:04

Агрономи рекомендують китайським фермерам висаджувати картоплю замість традиційного рису.

На відміну від рису, картопля набагато краще росте в сухих ґрунтах, які складають 60% усієї орної землі в країні. Навіть у найбільш посушливіші роки, коли врожай рису гине, поля, де висаджена картопля, дають близько 60% урожаю.

Рис, проте, є основною сільськогосподарською культурою в країні та головним продуктом харчування. Загальноприйняте китайське вітання в буквальному перекладі звучить як "чи їли ви рис?", а слово "фан", що означає "рис", означає також їжу взагалі. Так, щоб примусити китайських фермерів перейти на картоплю, необхідно розробити систему грошових заохочень і пільг для селян, які погодилися її вирощувати.

Реклама:

Варто зазначити, що вже на сьогоднішній день у Китаї вирощується більше всього картоплі в світі. На північному заході країни її називають сім’ям" (у Китаї картоплю класифікують як зернову культуру), що "врятовує життя, оскільки картоплю висаджують, якщо в цьому посушливому регіоні гинуть урожаї рису та пшениці.

У Китаї проживає 20% усього земного населення, проте на них доводиться тільки сім відсотків світових орних земель. При цьому, за даними китайського міністерства землі та природних ресурсів, за останнє десятиліття Китай втратив близько семи відсотків орних земель через ерозії та забруднення ґрунтів.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!