У Німеччині через біопаливо подорожчають пиво та шоколад

Вівторок, 14 серпня 2007, 11:58

Услід за виробниками молочної продукції про підвищення цін у Німеччині повідомили постачальники сировини для шоколаду, пива та маргарину. Одна з причин - розповсюдження біопалива.

У Німеччині триває хвиля подорожчання продуктів харчування, що почалася 1 серпня з підвищення цін на молоко, масло та кисломолочну продукцію. Найближчими місяцями подорожчають пиво, маргарин і шоколад. Проте економісти спокійні: середня німецька сім’я зможе собі дозволити купувати продукти й за підвищеними цінами.

Як повідомляє журнал Spiegel, голова шоколадного концерну Barry Callebaut Андеас Якобс (Andreas Jacobs) заявив, що оптові ціни будуть підняті з 1 січня 2008 року. На цей крок виробника підштовхнуло подорожчання сировини, зокрема, какао, глюкози та молока.

Реклама:

Виробники маргарину пояснюють підвищення цін подорожчанням основного виду сировини - рапсового масла. Річ у тім, що останніми роками всі великі обсяги масла йдуть на виробництво біодизеля. Через два, максимум чотири роки галузі загрожує серйозний дефіцит сировини.

Зростанням виробництва біопалива пояснюють майбутнє підвищення цін на свою продукцію і власники пивоварень. Сільськогосподарські площі, які традиційно використовувалися під ячмінь і солод, частково відійшли під рапс.

Експерти Німецького інституту економічних досліджень (DIW) вважають, що прийдешнє подорожчання не призведе до зростання інфляції в країні. Адже поки зростання цін торкнулося лише окремих видів продуктів. Утім, і ця тенденція не буде довгостроковою: гостра конкуренція в роздрібі та низькі закупівельні ціни в східноєвропейських державах ЄС незабаром призведуть до стабілізації цін.

Тим часом, міністр із праці та соціальних питань Франц Мюнтеферінг (Franz Muntefering) дав своєму відомству доручення провести перерахунок розміру соціальної допомоги Hartz IV. Із вимогою підвищити виплати незабаром після подорожчання молока до Берліна звернулися "зелені" та представники правлячої СДПН. Свої рекомендації експерти міністерства повинні представити в листопаді.

"Німецька хвиля"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!