Росія допоможе добудувати Хмельницьку АЕС

П'ятниця, 6 липня 2007, 10:22

Україна при будівництві третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) планує використовувати удосконалений російський реактор типу ВВЕР.

Про це представляючи проект "Стратегії розвитку ядерно-енергетичного комплексу України на період до 2030 року" повідомив перший віце-президент з економічної політики і корпоративного розвитку Національної атомної енергогенеруючої компанії (НАЕК) "Енергоатом", оператора діючих українських АЕС, Микита Константинов.

"Ми плануємо, що завершення будівництва буде вестися з енергоблоками типу ВВЕР за корпоративної участі Російської Федерації та інших країн з можливим придбанням ліцензії на ці енергоблоки для їхнього подальшого будівництва на інших майданчиках", - сказав він у четвер, 5 липня.

Однак при будівництві четвертого енергоблоку Южно-Української АЕС передбачається використання реактора типу PWR, що у даний час експлуатується і виробляється в Європі, США і Південній Кореї, зазначив він.

Реклама:

"Звісно це будуть модернізовані реактори з підвищеним рівнем безпеки", - підкреслив Константинов.

Перший віце-президент "Енергоатому" додав, що після того як будуть побудовані нові енергоблоки з реакторами типу ВВЕР і PWR, Україна визначить який з них брати за базовий для будівництва інших енергоблоків АЕС.

"При існуючих прогнозах розвитку економіки країни, споживання електроенергії та, на жаль, недостатньо ефективній енергозберігаючій політиці, необхідність будівництва нових ядерних енергоблоків очевидна", - підсумував він.

Енергетична стратегія України на період до 2030 року, затверджена урядом у 2006 році, передбачає спорудження в Україні нових атомних енергоблоків з легководяними реакторами з водою під тиском.

Будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС, відповідно до цього документу, має закінчитися не пізніше 2016 року.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!