У Європі стурбовані заявами Ющенка щодо газу

П'ятниця, 6 липня 2007, 17:13

Постійні політичні втручання у відносини, пов’язані з постачаннями газу, породжують атмосферу недовіри й невизначеності з приводу надійності російських постачань через Україну, вважає експерт європейського аналітичного центру Ціцерон Олександр Блюм.

"Сигнал, який учора послав Президент України, незрозумілий за своєю суттю. Без відповіді в черговий раз залишилося питання: чи будуть переглянуті тарифи на постачання газу через Україну і якщо так, то на яку вартість?", - сказав експерт.
При цьому він додав, що "залишилося не з’ясованим і питання про те, чи споживатиме Україна російський газ у 2008 році, за якою ціною і як це позначиться на обсягах російського експорту в ЄС".

"Я розумію нервозність європейського бізнесу, який унаслідок постійного політизування "газового" питання позбавлений можливості здійснювати довгострокове планування своєї діяльності. Зрозуміло, що довго в таких умовах європейські бізнесмени працювати не можуть", - додав він.

На думку Блюма, становище, що склалося, створює стимули для західноєвропейських компаній активніше інвестувати в диверсифікацію маршрутів доставки російського газу, в тому числі й в обхід України.

Реклама:

"Безумовно, і Південний потік, і Північноєвропейський газопровід є реакцією на атмосферу політичної невизначеності в "газовому" питанні між Росією та Україною", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, за інформацією російської газети Вєдомості Президент України Віктор Ющенко в інтерв’ю виданню 5 липня заявив, що Україна може відмовитися від послуг RosUkrEnergo і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу.

"Схема постачань газу на Україну може змінитися", - заявив у інтерв’ю Вєдомостям Ющенко. За його словами, це питання стоїть на порядку денному його майбутньої зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним.

Компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія) створена в 2004 році. Ексклюзивний постачальник середньоазіатського газу до України. 50% її акцій належать Газпрому, 50%, за даними PriсewaterhouseCoopers, через Centragas контролюють підприємці Дмитро Фірташ (45%) та Іван Фурсін (5%).

RosUkrEnergo в 2005 році стала ексклюзивним постачальником до України середньоазіатського газу, поставивши 37 млрд. кубометрів і на експорт до Європи - 8,7 млрд. кубометрів. Дохід від продажу газу склав 4,3 млрд. доларів, чистий прибуток - 755 млн. доларів.

У 2006 році RosUkrEnergo продала в Україну 50,1 млрд. кубометрів, на експорт - 8,96 млрд. кубометрів, виручка трейдера зросла до 7,11 млрд. дол.

До січня 2006 року газ до України поставлявся за ціною 50 доларів за 1 тис. кубометрів. З січня 2006 року - 95 доларів за 1 тис. кубометрів, а з січня 2007 року - 130 доларів за тис. кубів. Європейським споживачам Росія продає газ у середньому по 230 доларів за тис. кубів.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!