Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Україні радять запрограмувати стратегічні резерви нафти

Четвер, 5 липня 2007, 13:47

Україні потрібно розробити довгострокову (на 12 років) програму створення стратегічних резервів нафти і нафтопродуктів.

Про це заявив директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін під час організованої Центром у четвер дискусії щодо того, чому в Україні стримується створення стратегічного резерву нафти і нафтопродуктів.

Саприкін також заявив, що Україні потрібно прийняти 6-річну комплексну державну програму створення стратегічних резервів нафти і нафтопродуктів, в якій, у свою чергу, має бути підпрограма реконструкції і будівництва в Україні інфраструктури зі збереження і транспортування нафти і нафтопродуктів.

За підрахунками Центру ім. Разумкова, Україні для створення стратегічного резерву нафти і нафтопродуктів потрібно накопичити 5 млн. тонн нафти і 3,4 млн. тонн нафтопродуктів. Для виконання цього необхідно понад 4 млрд. дол.

Реклама:

Саприкін констатував, що хоча про потребу у створенні стратегічного резерву нафти і нафтопродуктів було заявлено президентом Леонідом Кучмою, лише нинішній склад уряду почав працювати у цьому напрямку.

"На жаль, тільки тепер почали щось робити", — сказав він.

При цьому експерт відзначив, що стабілізаційний резерв, який зараз створюється в Україні, не має нічого спільного зі стратегічним.

Саприкін також відзначив, що процес створення резерву далекий від прозорості, із чим тут же не погодився присутній на дискусії голова правління компанії "Укртранснафта" Ігор Кірюшин.

"Я категорично проти цих висновків, які тут прозвучали. Думаю, це — упереджений підхід", — заявив він.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!