Експерт: Україна не відмовиться від послуг RosUkrEnergo

Четвер, 5 липня 2007, 17:46

Україна в 2008 році, швидше за все, не відмовиться від послуг RosUkrEnergo. Так прокоментував ініціативи Президента України про можливу відмову України від послуг RosUkrEnergo аналітик інвестиційного банку Concorde Capital Володимир Нестеренко.

"Схоже, що метою даних ініціатив є обмеження Газпрому в його прагненні закріпитися на українському внутрішньому ринку газу", - зазначив аналітик.

У той же час, за його словами, можливий позитивний ефект несумірний із негативними наслідками підвищення ціни на газ, що поставляється до України.

Реклама:

"Вірогідність того, що ціна на газ буде підвищена після відмови від послуг RosUkrEnergo, близька до ста відсотків. Наявність трейдера поки влаштовує Газпром, навряд чи наша сторона може запропонувати вигіднішу схему, яка одночасно дозволила б виключити посередника й зберегти низьку ціну. У той же час, підвищення внутрішніх цін може спричинити падіння політичного рейтингу, що було б не до ладу напередодні президентських виборів", - зазначив Нестеренко.

При цьому аналітик скептично оцінив можливість того, що Україні вдасться компенсувати витрати від підвищення ціни на газ шляхом підвищення тарифів на транзит.

"При фіксованій ціні для внутрішніх споживачів компенсувати збільшену закупівельну ціну можна, тільки збільшивши транспортний тариф більше ніж удесятеро, що нереально. Крім того, Україна підписала Енергетичну хартію, яка забороняє пряме пов’язання ціни на газ із вартістю його транспортування", - сказав Нестеренко. До того ж, за словами аналітика, дуже жорстка позиція за тарифом на транзит може нашкодити Україні в довгостроковій перспективі. Росія вже активізувала роботу з прокладання альтернативних маршрутів транспортування газу до Європи.

"Ситуація могла б змінитися, якби Україна зуміла домовитися з Туркменістаном про прямі постачання газу, але останніми роками росіяни систематично випереджають нас у відносинах із Туркменістаном. Найближчими роками у Туркменістану газу для прямих постачань до України не буде", - зазначив аналітик.

Як повідомлялося, в своєму інтерв’ю російській газеті Вєдомості Ющенко заявив, що Україна може відмовитися від послуг RosUkrEnergo і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!