"Газпром" не дозволить Фірташу розпоряджатися акціями РУЕ як йому заманеться

Вівторок, 3 липня 2007, 11:39

Заступник голови правління російської компанії ВАТ "Газпром" Алєксандр Мєдвєдєв заявив, що без згоди компанії Дмитро Фірташ не може проводити будь-які операції з акціями монопольного постачальника газу в Україну компанії "РосУкрЕнерго".

"Без нашої згоди акції ("РосУкрЕнерго") не можуть бути виведені", - заявив Мєдвєдєв, пише "Дєло".

Як відомо, російському газовому монополісту компанії "Газпром" у "РосУкрЕнерго" належить 50% акцій. Інші 50% через офшорну компанію Centragas Holding AG контролює Фірташ.

Минулого тижня Фірташ заявив, що консолідував усі свої нафтогазові і хімічні активи на балансі холдингу Group DF.

Реклама:

Бізнесмен також зазначив, що метою створення холдингу є бажання групи мати платформу для доступу до конкурентного фінансування. Представники групи також заявили про початок підготовки до публічного розміщення акцій холдингу.

В управління Group DF Фірташ передав 90% акцій Centragas Holding AG, що контролює 50% акцій "РосУкрЕнерго". Це дозволило йому уникнути необхідності узгодження цього питання з "Газпромом".

"У керівництва компанії "РосУкрЕнерго" немає інформації про можливу зміну в структурі акціонерів у зв'язку зі створенням холдингу Group DF. На сьогодні акціонерами компанії є ВАТ "Газпром" і Centragas Holding AG, що володіють по 50% кожен", - повідомив прес-секретар компанії Андрій Кнутов.

Водночас, на думку аналітиків, узгодження з "Газпромом" може знадобитися при ухваленні рішення по виводу на IPO компанії Group DF.

"Фінансові результати "РосУкрЕнерго" будуть впливати на результати діяльності Centragas AG, і впливати на капіталізацію всієї групи Фірташа", - говорить аналітик компанії "Міленіум Капітал" Юрій Алексєєнко.

За його словами, при можливій підготовці до публічного розміщення акцій групи, необхідно буде провести аудит всіх активів компанії, що призведе до оприлюднення її фінансових потоків.

Основними активами Фірташа є компанія Centragas AG, угорський трейдер Emfesz, Ostchem Holding AG, що володіє хімічними активами в Центральній, Східній Європі і Центральній Азії, підрядник із будівництва нафтогазової інфраструктури Zangas, і угорський нафтотрейдер EuroNit Kft.

Також у нього є низка проектів у сфері нерухомості в Україні.

Консолідований дохід компаній у 2006 році склав близько 4,6 млрд. дол.

Інвестиційний портфель активів і проектів у сфері нерухомості, зосереджений у Києві і Криму, у даний час перебуває в стані реструктуризації і буде консолідований у групу після її завершення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!