Світовий банк стурбований ситуацією з держзакупівлями в Україні

Вівторок, 3 липня 2007, 13:01

Світовий банк закликає Україну скасувати зміни до законодавства про держзакупівлі запроваджені за останні два-три роки.

Про це у вівторок на брифінгу заявив директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Пол Бермінгем.

За його словами, Світовий банк дуже стурбований ситуацією із держзакупівлями в Україні.

"Нас дуже турбує той режим закупівель, який є зараз у державному секторі", - наголосив Бермінгем.

Реклама:

Він зазначив, що Україна на початку 2000 років мала дуже добрий нормативний режим державних закупівель, однак, на його думку, протягом останніх двох-трьох років ці поліпшення були змінені на гірше.

За його словами, ці доповнення призвели до того, що розпорядники бюджетних коштів не можуть ефективно впроваджувати закон про державні закупівлі.

Також, у звіті Світового банку про систему державних закупівель в Україні йдеться про такі проблеми в держзакупівлях, як те, що декілька приватних організацій домінують у сфері державних закупівель, що існуюча система контролю та аудиту закупівель є слабкою, а консультанти, підрядники, та постачальники висловлюють незадоволення з приводу багатьох явищ, які існують на практиці державних закупівель.

Світовий банк також виступає за впровадження антикорупційних норм та положень, які є дуже розпорошеними по різних законодавчих актах і потребує значного вдосконалення.

Бермінгем закликав до того, що законодавство про держзакупівлі, яке існувало до 2000 року відновити в Україні. Найголовніша проблема, за його словами, в українській системі держзакупівлі, це те, що функція державних закупівель просто передана приватними структурами.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що у президента Віктора Ющенка хочуть на засіданні Ради нацбезпеки та оборони разом з представниками уряду обговорити покращення системи держзакупівель.

"Економічна правда" за матеріалами proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!