Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Фармацевти погрожують подорожчанням ліків на 60%. Через Азарова

П'ятниця, 20 липня 2007, 14:06

У серпні виробники фармпрепаратів мають намір підняти ціну на спиртовмісні лікарські форми на 60%.

Це відбудеться в тому випадку, якщо Мінфін не налагодить процедуру компенсації акцизного збору на спирт, який використовується у виробництві лікарських засобів, пишуть Экономические известия.

Підвищення цін допоможе зменшити збитки підприємств у зв'язку з вимиванням оборотних коштів внаслідок того, що подібні виплати не здійснювалися з вересня минулого року й утворили діру в бюджетах підприємств у розмірі більше 21 млн. грн. станом на початок 2007 р.

Мінфін поки не почав ніяких спроб до врегулювання конфлікту з фармвиробниками, але перерахував суму заборгованості на рахунок Мінздраву минулого тижня.

Реклама:

Проте одержати довгоочікувані мільйони фармацевти не можуть, оскільки був затверджений інший паспорт бюджетної програми. На цьому настояв Мінфін. Новий документ суперечить постанові Кабміну, що регулює порядок компенсування акцизу. Відомство віце-прем'єра Миколи Азарова відмовляється компенсувати акциз по фармпродукції, яка йде на експорт.

"Зробити таку розбивку (експорт/неекспорт) практично неможливо, - констатує глава Асоціації фармвиробників Олена Алексєєва. - Підприємствам це складно зробити, тому що більша частина лікарських засобів іде в дистриб'юторську мережу. Це окремі СПД, вони вправі розпоряджатися товаром і можуть відправити його на експорт. Виробник не несе відповідальності за це".

Через невідповідність паспорта бюджетної програми й постанови Кабміну № 642 від 20 квітня 2007 р. одержання компенсації стає неможливим. Виробники перестали вірити в те, що дочекаються компенсації хоча б за минулий рік, тому мають намір підвищити ціни на продукцію.

"Якщо великі виробництва типу "Фармак", "Артеріум", "Дарниця", Борщагівський хімфармзавод, "Фармастарт" (усі - Київ) і "Інтерхім" (Одеса) дотепер знаходили можливість працювати беззбитково за рахунок інших напрямків виробництва, то дрібних виробників подібна позиція держави просто вбиває", - підкреслює Алексєєва.

В Україні більше 140 підприємств, і всі вони використовують спирт як сировину для лікарських препаратів.

Акцизний збір на спирт для фармвиробників стягується тільки в Україні з 2003 р. - з ініціативи Азарова. Ні в країнах СНД, ні в Європі цей податок не практикується, оскільки зачіпає виробництво так званих соціальних препаратів - корвалолу, корвалдину та барбовалу, на яких фармпідприємства отримують мінімальну маржу.

Потреба в компенсації акцизу у зв'язку із щорічним 35%-вим зростанням виробництва в нинішньому році оцінюється в 135 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!