Тендерна палата інкримінує "Укравтодору" порушення на 2 млрд.

П'ятниця, 20 липня 2007, 14:50

Тендерна палата заявляє, що підрозділи Державної служби автомобільних доріг України ("Укравтодор") вдались до порушень законодавства у сфері держзакупівель при проведенні процедур закупівель у 2005-2006 роках та І півріччі 2007 року на суму 2 млрд. гривень.

Про це заявив голова правління Тендерної палати України Володимир Лаба на прес-конференції у п’ятницю.

У тому числі, як повідомив Лаба, у період 2005-2006 років було виявлено порушень при здійсненні тендерних процедур на суму 700 млн. грн., а впродовж січня-червня 2007 р. — на суму 1,3 млрд. грн.

Було встановлено, наприклад, що у Служби автомобільних доріг Севастополя порушення були при закупівлях в розмірі 55 млн. грн., у Служби автомобільних доріг Львівської області з порушеннями пройшли тендери на 27 млн. грн.

Реклама:

"Мають місце серйозні порушення", — резюмував голова правління ТПУ. Причому, за його словами, кількість порушень зростає і зростає.

"Вигадуються спроби і незаконні схеми відмивання державних коштів", — зазначив він.

Серед найпоширеніших порушень Володимир Лаба назвав визначення переможця тендеру заздалегідь (тендерні процедури в такому разі носили формальний характер); лобіювання і просування "своїх" учасників; укладення договорів на умовах, що відмінні від зазначених у тендерній документації.

"Прикладом порушення бюджетного нормативного законодавства є часто укладення договорів, які передбачають 100% попередню оплату на виконання робіт. Закон таке забороняє. Виходить, що державні підприємства за державні кошти кредитують виконавців", — розповів Лаба.

Крім того, він звернув увагу також на таке серйозне, за його визначенням, порушення, як участь у тендерах пов’язаних між собою осіб.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!