Україна створить резерв ядерного палива до 2011

Четвер, 19 липня 2007, 13:59

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" має намір до 2011 року створити спільний резерв ядерного палива, що складається із річного об'єму урану й готового палива.

Про це на прес-конференції повідомив президент компанії Андрій Деркач.

З його слів, 25 липня Кабінет Міністрів може прийняти постанову про створення резерву ядерного палива, який частково складається із готового палива (тепловиділяюче складання), частково - з урану.

"Було засідання урядового комітету минулого тижня, на цей понеділок (23 липня) винесено на повторне засідання урядового комітету. Я думаю, що десь на наступному тижні це рішення буде прийняте", - повідомив Деркач.

Реклама:

Для формування резерву з річним запасом, за прогнозами Деркача, буде потрібно 2-3 роки.

Водночас він не дав конкретної відповіді чи буде експортуватися уран із родовищ держпідприємства "Східний гірничозбагачувальний комбінат" (Жовті Води, Дніпропетровська область) у період формування резерву, але зазначив, що в 2-му півріччі 2007 року експорт, припинений з кінця 2006 року, відновляти точно не планується.

"...На сьогодні, припинивши експорт урану зі Східного гірничозбагачувального комбінату, ухвалили рішення щодо формування запасів, і 2 півріччя Східний гірничозбагачувальний комбінат буде працювати на склад... У найближчій перспективі експорт не планується", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше перший віце-президент "Енергоатому" Микита Константінов повідомляв, що Україна має намір відновити експорт урану лише після створення резерву палива.

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко вважає за необхідне вкладення 2-3 млрд. доларів до 2001 року для збільшення видобутку урану на 2,2 тис. до 3 тис. тонн за рік.
Україна має намір інвестувати в розробку уранових родовищ близько 250 млн. гривень до 2008 року.

Капітальні вкладення в розробку уранових родовищ Східним гірничозбагачувальним комбінатом в 2007 році заплановані в об'ємі 150 млн. гривень, у розробку Новокостянтинівського родовища уранових руд (Кіровоградська область) - у розмірі 100 млн. гривень.

У грудні 2006 року Кабмін вирішив створити "Укратомпром" з метою створення в Україні циклу виробництва ядерного палива.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!