Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Костянтин Жеваго отримав перемогу над російськими бізнесменами. Поки що тільки в Одесі

Четвер, 12 липня 2007, 12:49
Верховний суд України підтвердив права власності американської FS Trading Limited на пакет акцій енергозабезпечуючої компанії ВАТ "Одесаобленерго". Суд своїми ухвалами від 27 червня і 4 липня 2007 року залишив в силі всі рішення Печерського районного суду Києва про визнання прав американської компанії на пакет акцій у розмірі 35% статутного фонду обленерго.

"Згідно з цим рішенням, яке є остаточним і оскарженню не підлягає, всі дії і договори купівлі-продажу, розпорядження від імені Overcon Enterprises Limited відносно 35%-го пакету акцій ВАТ "Одесаобленерго" визнаються скасованими", - цитує "Інтерфакс-Україна" джерело у FS Trading.

"Остаточне рішення Верховного суду України дозволяє групі міноритарних акціонерів сконцентрувати у себе контрольний пакет "Одесаобленерго", -  вважають в компанії.

У FS Trading Limited уточнили, що спільно з групою компаній-мінорітарних акціонерів пакет акцій "Одесаобленерго" складе близько 51,4% статутного фонду.

Нагадаємо, ФДМ оголосив конкурс з продажу 35% акцій "Одесаобленерго" в травні 1998 року. Переможцем цього конкурсу в липні 1998 року була визнана компанія Overcon Enterprises Limited (Кіпр). Проте FS Trading Limited, котрий також брав участь в конкурсі, оскаржив його результати в суді.

Реклама:

Вищий арбітражний суд України в серпні 1998 року задовольнив позов FS Trading Limited до ФДМ і визнав підсумки конкурсу недійсними. FS Trading Limited у вересні 1998 року уклав з відомством договір купівлі-продажу акцій та отримав цінні папери у власність.

Водночас в серпні 2000 року Вищий арбітражний суд, розглянувши нові обставини справи за позовом FS Trading Limited, скасував своє рішення про визнання підсумків конкурсу недійсними і припинив виробництво у справі.

Старокиївський райсуд Києва в 2001 році визнав недійсним договір між FS Trading Limited і Фондом держмайна, внаслідок чого акції "Одессаобленерго" були повернені ФДМ, який уклав договір з продажу цих 35% акцій з Overcon Enterprises.

Досі даний пакет акцій обленерго знаходився у власності Overcon Enterprises, а управляла ним і 20,26% акцій, контрольованих VS Energy International N.V. (Нідерланди), компанія "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна".

Крім того, пакет акцій "Одесаобленерго" у розмірі 25%+1 акція належить НАК "Енергетична компанія України", а ще 10,42% - Foster Group Management Inc. (Багамські острова).

Наприкінці березня 2007 року частка VS Energy International N.V. зменшилася до 10,3585%, а в середині травня крупним акціонером "Одесаобленерго" стала компанія Lotos Project Limited (Великобританія) - 24,4932%.

Компанії VS Energy International Ukraine и Overcon Enterprises Ltd є афільовані з бізнесом російських бізнесменів Михайла Воєводіна й Олександра Бабакова.

FS Trading Limited входить до складу ФПГ "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго.

"Економічна правда" за матеріалами "Комерсант-Україна" та "Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!