Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

"Нафтогаз" переміг татар в битві за Кременчук

Вівторок, 10 липня 2007, 17:57 -

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" на рівні акціонерного капіталу відновила державний контроль над АТ "Укртатнафта", якому належить найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ.

На сьогоднішній день на балансі НАКу знаходиться 61,346% акцій "Укртатнафти", повідомляє прес-служба компанії у своєму прес-релізі.

У встановленому законодавством порядку "Нафтогаз" найближчим часом збирається відновити управління "Укртатнафтою".

"Пріоритетом Компанії в управлінні АТ "Укртатнафта" стане втілення комплексної програми модернізації Кременчуцького НПЗ. Якщо в середині 90-х років підприємство було лідером вітчизняної нафтопереробної галузі та виробляло більше 50% бензинів, то сьогодні "Укртатнафта" поступилася лідерством Лисичанському НПЗ, виробляючи лише близько 30% моторного палива та поступаючись у технічному оснащенні іншим нафтопереробним заводам", - йдеться в заяві НАКу.

Реклама:

Метою модернізації Кременчуцького НПЗ буде дооснащення підприємства установкою ізомеризації, установкою гідроочищення бензинів каталітичного крекінгу, глибока модернізація устаткування гідроочищення дизельного палива. Це суттєво підвищить якість нафтопродуктів та дозволить виробляти бензини стандарту Євро-4.

В прес-релізі також відзначається, що відновлення державного контролю над "Укртатнафтою" надасть державі суттєвий важіль регулювання ринку нафтопродуктів ринковими методами. Також буде форсована Національна програма зі створення
стабілізаційного резерву нафтопродуктів. Це дозволить країні уникнути паливних криз та стабілізувати ціни на бензини і дизпаливо у періоди світового підвищення цін на нафту.

Як повідомляє прес-служба, "Нафтогаз" не монополізуватиме управління Кременчуцьким НПЗ. Компанія відновить паритет акціонерів у керівних органах підприємства, закріплений в Угоді між урядом України та урядом Республіки Татарстан.

"Переробку нафти на Кременчуцькому НПЗ зможуть здійснювати всі компанії, які мають сировину. Переробка здійснюватиметься на прозорих умовах, які відповідають кон'юнктурі українського ринку", - йдеться в тексті повідомлення "Нафтогазу".

Нагадаємо, принцип паритетності акціонерів в управлінні АТ "Укртатнафта" закріплений Угодою між урядом України та урядом Республіки Татарстан про створення ЗАТ "Укртатнафта" від 4 липня 1995 року та Статутом підприємства. Згідно цих документів, голова правління підприємства призначується за поданням української, а голова
наглядової ради – за поданням татарстанської сторони.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: