Кабмін просить Раду підвищити престижність шахтарської праці

П'ятниця, 8 червня 2007, 10:43

Кабінет міністрів просить Верховну Раду підвищити престижність шахтарської праці.

Про це сказано в проекті закону №3619 "Про підвищення престижності шахтарської праці", зареєстрованому в Раді 4 червня.

Проект передбачає підвищення заробітної плати працівникам, зайнятим на підземних роботах, до 30% від основної, обчисленої на підставі законодавчо визначеного розміру мінімальної заробітної плати на відповідний період, зниження для них прибуткового податку до 10%.

Крім того, особи зі стажем підземних робіт не менше ніж 3 роки, діти загиблих шахтарів, шахтарі-інваліди зараховуються в державні вищі й професійно-технічні навчальні заклади поза конкурсом за рахунок державних коштів за гірничими спеціальностями і професіями з наданням місць у гуртожитках на час навчання й гарантованим призначенням стипендії.

Реклама:

Після закінчення навчальних закладів такі особи повинні відпрацювати на вуглевидобувному або шахтобудівному підприємстві не менше ніж 3 роки.

Крім того, діти шахтарів, батько або мати яких мають стаж підземних робіт не менше ніж 15 років, мають право на навчання у вищому навчальному закладі за рахунок пільгового кредиту, наданого підприємством, на якому працював (працює) батько або мати.

Законопроект також передбачає виділення пільгових безпроцентних кредитів на соціально-побутові потреби, будівництво або придбання житла для молодих фахівців, зайнятих на підземних роботах повний робочий день.

Такі особи також мають право при ліквідації або консервації вуглевидобувного або шахтобудівного підприємства протягом 1 року одержувати за рахунок підприємства безпроцентний кредит на будівництво або придбання житла.

Законопроект також передбачає введення ордену "За доблесну шахтарську працю" І, ІІ й ІІІ ступенів.

Нагадаємо, що у вересні 2006 року міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб заявив про намір Мінвуглепрому домагатися підвищення престижності шахтарської праці.

Раніше проект закону, розроблений Мінвуглепромом, передбачав збільшення розмірів пенсій робітникам, гірничим майстрам, начальникам ділянок і їхнім заступникам, які працювали не менше ніж 10 років (з урахуванням температурного режиму й категорії шахти) в очисних вибоях на свердловинах потужністю: до 1 м - на 20% установленої пенсії; 1,2 м - на 15%, понад 1,2 м - на 10%.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!