Переговори з Росією щодо збільшення обсягів транзиту газу будуть важкими

П'ятниця, 8 червня 2007, 13:37

Широко обговорюваний проект протоколу про україно-російські газові відносини, оприлюднений днями на сайті "Главред", виявився достовірним.

Як пише російський КоммерсантЪ, сьогодні він буде направлений віце-прем'єр-міністром України Андрієм Клюєвим голові російського уряду Міхаілу Фрадкову та главі "Газпрому" Алєксєю Міллєру.

Нагадаємо, документ передбачає різке збільшення транзиту газу через Україну, зокрема - ріст транзиту з 115 млрд кубометрів газу в 2007 році до 145 млрд в 2014-2030 роках щорічно. Цей обсяг дозволить Україні одержувати додатково по 80 млн дол. в 2008-2013 роках і не менш 400 млн дол. – в 2014-2030 роках щорічно, коментують ситуацію в Мінпаливенерго України.

Існуюча угода між "Газпромом" і "Нафтогазом" на 2003-2013 роки передбачає транзит через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік. Але, за інформацією Мінпаливенерго, в останні роки вона "постійно перевиконується". В 2005 році транзит газу сягнув максимуму – 121 млрд кубометрів, в 2006 році склав 112,8 млрд кубометрів, в 2007 році планується прокачати 115-118 млрд кубометрів.

Реклама:

КоммерсантЪ ставить під сумнів перспективи підписання цього договору: "в "Газпромі" поки не готові до такого росту транзиту через Україну".

До 2014 року монополія планує експортувати 134 млрд кубометрів газу по власних газотранспортних мережах: 55 млрд кубометрів по Nord Stream (Північноєвропейський газопровід), 16 млрд кубометрів по Blue Stream ("Блакитний потік"), 33 млрд – по "Ямал-Європа" та 30 млрд – по "Алтаю" (у Китай).

Обсяги, що залишилися, будуть перерозподілені між газопроводами України та Білорусії й передбачають транзит у межах існуючих обсягів. У проекті генсхеми розвитку газової галузі РФ передбачений експорт до Євросоюзу в 2014 році 172 млрд кубометрів, в 2020-му – 183 млрд кубометрів.

Такої ж точки зору дотримуються й українські експерти. Як прокоментував "ЕП" директор енергетичних програм Українського центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова, є підстави сумніватися, що описана в документі схема домовленостей буде реалізована. Оскільки не відповідає "енергетично імперським" амбіціям Росії.

В "Газпромі" вчора повідомили, що проект не погоджений з російською стороною. У Мінпроменерго Росії відмовилися обговорювати документ до його одержання.

Перша офіційна інформація може з'явитися 10 червня, коли запланована зустріч міністрів енергетики Росії та України Віктора Христенка та Юрія Бойка в рамках Петербурзького економічного форуму. У проекті форуму йдеться про те, що до 1 липня повинен бути підписаний міжурядовий протокол по транзиту на 2008 рік, а до 1 вересня – контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом" на поставки газу до 2030 року.

Російські експерти розуміють прагнення української влади підписати довгостроковий договір на транзит, але говорять про складності виконанням таких угод, - пише КоммерсантЪ.

"Дуже важливо зафіксувати політичну волю до продовження співробітництва, оскільки проектні потужності української газопровідної системи дозволяють експортувати 177 млрд кубометрів газу", – відзначає аналітик Банку Москви Владімір Вєдєнєєв.

Однак сьогодні, на думку Валерія Нєстєрова з "Трійки Діалог", неможливо прогнозувати навіть обсяг експорту газу. "В 2003 році була підписана угода, згідно з якою Туркменія повинна поставляти Росії 70 млрд кубометрів газу, а "Газпром" одержує 40 млрд, і всі вважають, що угода виконується, - говорить Нєстєров. - Не виключено, що ЄС не захоче збільшити імпорт російського газу. Крім того, не визначені перспективи поставок по Blue Stream і факт продажу газу в Китай по "Алтаю".

Аналітик "Альфа-банку" Константін Батунін нагадує, що Nord Stream планувався саме як альтернатива українським газопроводам, тоді як сьогодні реалізація проекту затягується і поки неясно, чи буде він побудований.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!