Соціалісти: УкрГаз-Енерго - монополіст

Четвер, 7 червня 2007, 18:12

Дії єдиного постачальника газу в Україну - ЗАТ "Укргаз-енерго" - є прямим порушенням закону про захист конкуренції й антимонопольного законодавства.

Таку думку журналістам висловив глава парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, депутат від Соцпартії Сергій Матвієнков, коментуючи спроби "Укргаз-енерго" перекласти свої витрати зі зберігання газу на промислових споживачів.

Народний депутат припустив, що "Укргаз-енерго" намагається зробити все для того, щоб повністю монополізувати ринок природного газу в Україні.

"Із цією приватною фірмою Антимонопольному комітету потрібно розбиратися дуже предметно", - підкреслив він.

Реклама:

На думку Матвієнкова, діяльність і цінову політику газового монополіста - "Укргаз-енерго" необхідно розглядати в контексті двох ключових факторів.

При цьому він пояснив, що перший фактор полягає в тім, що в Україні функціонування газового ринку, а також механізм реалізації газу вітчизняним споживачам здійснюється через так званого приватного посередника. Другий фактор, який збільшує ситуацію, також немаловажний - сьогодні близько 50 млрд. кубометрів газу Україна закуповує закордоном.

Матвієнков переконаний, що необхідно створити механізм, у рамках якого найбільші експортери України одержали б можливість виходу на зовнішні ринки газу, закриваючи свій баланс споживання газу персоніфіковано.

Глава парламентського комітету припустив, що зараз українська промисловість стоїть на порозі важкого періоду, пов'язаного з перспективою розвитку наших енергоємних галузей, у першу чергу, металургії й хімії.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!