Українські екологи пропонують звільнити від податків екологічні ноу-хау

Середа, 6 червня 2007, 19:01 -

Учасники Міжнародного семінару "Екологічна ситуація в Запоріжжі: міжсекторальне партнерство при управлінні ризиками", що пройшов у Запоріжжі, пропонують змінити державну політику в сфері екології шляхом звільнення від сплати податків заходів щодо технічного переоснащення й впровадження екологічних ноу-хау на виробництві.

Завідувачка лабораторією Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзеєва Олена Турос зазначила, що зараз актуальним є не тільки питання скорочення викидів підприємств, а й мінімізація їхнього шкідливого впливу на здоров’я жителів міста.

На її думку, разом з розробкою програми щодо скорочення викидів необхідно вже сьогодні проводити менш тривалі і менш витратні заходи, наприклад, перенесення дитячих майданчиків і шкіл у межах міста, зміну графіка роботи підприємств, щоб викиди припадали на інший час доби.

Крім того, Турос вважає за необхідне поліпшити транспортну інфраструктуру, що дозволить скоротити викиди непромислових об’єктів, але істотних забруднювачів - автомобілів.

Реклама:

Вона також зазначила необхідність врегулювання на законодавчому рівні питання оцінки шкідливості викидів.

"Шкода в токсичності викидів, а не в їхніх обсягах, але це не враховується в законодавстві", - пояснила провідний експерт Інституту гігієни.

Озвучені на семінарі пропозиції підтримали й представники промислових підприємств регіону. Зокрема, технічний директор ВАТ "Запоріжсталь" Олександр Путнокі наголосив, що "необхідно змінювати державний підхід до вирішення екологічних проблем".

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: