"Київський метрополітен" хоче брати за проїзд 1 гривню

Вівторок, 5 червня 2007, 15:18

Комунальне підприємство "Київський метрополітен" пропонує Київській міській державній адміністрації підвищити тарифи на проїзд до 1 грн.

Про це повідомив начальник Головного управління цінової політики Київміськадміністрації Василь Яструбинський.

"Київський метрополітен подав нам розрахунки із проханням розглянути їх і вивчити можливість, тобто підтримати їхню пропозицію про підвищення проїзду в метрополітені", - сказав Яструбинський.

Він не уточнив, яке підвищення пропонує підприємство, однак зазначив, що собівартість 1 поїздки за розрахунками метрополітену становить 1,01 грн.

Реклама:

Зі слів Яструбинського, Київміськадміністрація вивчає розрахунки тарифів, їх вірогідність, а також має намір вивчити фінансово-економічний стан підприємства.

Він додав, що економічні підстави для підвищення тарифів на проїзд у метро існують ще з 2004 року.

Однак Яструбинський не зміг спрогнозувати, яке рішення затвердить Київміськадміністрація за підсумками вивчення запропонованих метрополітеном тарифів.

"Питання тут знову стане таким чином: або буде підвищення тарифів, або міський бюджет повинен взяти на себе фінансування метрополітену в 2-му півріччі 2007 року, а це, практично, напевно, сотні мільйонів гривень", - заявив він.

Як повідомлялося, 2006 рік комунальне підприємство "Київський метрополітен" закінчило зі збитками 49 млн. грн., пояснюючи це тим, що тариф на проїзд у метро покриває менш ніж 50% витрат підприємства на перевезення пасажирів.

"Київський метрополітен" вважає, що тариф на проїзд повинен становити 1 грн./поїздка замість 0,5 грн.

Раніше Київміськадміністрація не мала наміру підвищувати тарифи на проїзд у міському транспорті до затвердження методики їх розрахунку і введення, однак у квітні Міністерство транспорту та зв'язку завершило і погодило з іншими міністерствами методику розрахунку тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Київський метрополітен, що був відкритий в 1960 році, складається з 3 ліній протяжністю 65 км, на яких розташовані 45 станцій.

Пасажирооборот метрополітену - близько 1,7 млн. чоловік за добу.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!