Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Фірташ стане конкурентом "Газпрому"?

Середа, 27 червня 2007, 10:38

RosUkrEnergo (RUE) і "Газпром експорт" готують контракт, за яким "Газпром" зможе продавати в ЄС за спотовими контрактами до 4 млрд. кубометрів газу в рік, купуючи його на кордоні України і ЄС.

Таким чином, "Газпром", якому належить половина RUE (50% належить "Газпрому", 50% - знаходиться під впливом Дмитра Фірташа), ліквідує конкуренцію на ринку найприбутковіших, хоча і найбільш ризикованих спотових контрактів. Монополія залишиться на ньому основним гравцем, а RUE зможе заробити до 500 млн. дол.

Однак незабаром конкурентом "Газпрому" на ринку ЄС може стати його партнер по RUE Дмитро Фірташ, чиї структури цікавляться придбанням угорської Fogaz.

Міський муніципалітет Будапешту розглядає можливість продажу 50%+1 акцію газорозподільної компанії Fogaz. Про це вчора повідомило угорське агентство MTI, уточнивши, що до компанії "проявили помітний інтерес російські інвестори".

Реклама:

Fogaz продає газ у Будапешті й області 806 тис. домашнім господарствам і підприємствам. У 2006 році виторг компанії від реалізації 2,45 млрд. кубометрів досяг 990 млн. дол.

В Угорщині торік було продано 14 млрд. кубометрів газу, з яких 8,8 млрд. кубометрів припало на постачання "Газпрому", 1,9 млрд. - RUE, 3,3 млрд. - німецької E. On.

У прес-службі уряду Будапешту вчора не змогли назвати терміни конкурсу і суму, що розраховують отримати від продажу активу. В одній з газових компаній Угорщини уточнили, що влада Будапешту давно обговорює можливість продажу пакету.

А джерело, близьке до Group DF (належить Дмитрові Фірташу), підтверджує, що вона зацікавлена в придбанні цього активу (група вже працює на угорському газовому ринку через компанію Emfesz).

Галузеві експерти думають, що конкуренція між ""Газпромом" і Group DF, принаймні, у Східній і Центральній Європі буде посилюватися.

"Економічна правда" за матеріалами Коммерсант-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!