Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

НБУ розповів, як платити валютою, щоб зменшити доларизацію України

Середа, 27 червня 2007, 13:24

Національний Банк України звузив перелік випадків, коли розрахунки на території України можуть здійснюватися в готівковій іноземній валюті. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Відповідно до Правил використання готівкової іноземної валюти на території України використання готівкової іноземної валюти як засобу платежу дозволяється виключно на територіях митниць, у разі необхідності сплати мита, митних платежів та встановлених законодавством платежів та зборів.

Крім цього, дозволяється здійснювати розрахунки в готівковій іноземній валюті на територіях аеропортів та портів у разі, якщо іноземні транспортні засоби здійснюють разові (нерегулярні) рейси чи ці транспортні засоби через метеорологічні або технічні умови здійснили непередбачену посадку в аеропорту чи зайшли в порт на території України і потребують заправлення пально-мастильними матеріалами та технічного обслуговування, а також мають потребу в придбанні медикаментів і продуктів харчування.

Розрахунки в готівковій іноземній валюті також дозволено здійснювати дипломатичним представництвам, консульським установам іноземних держав у разі надання дозволів на в’їзд (віз) фізичним особам.

Реклама:

Правилами також встановлена вимога щодо отримання комісійної винагороди банками за операціями, передбаченими цими правилами, виключно в гривні.

При цьому НБУ надав право небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв’язку самостійно визначати для власних кас порядок розрахунку ліміту залишку каси в іноземній валюті і на підставі зазначеного встановлювати розмір ліміту каси. Такий порядок діє і в національній валюті.

Національний банк України скасував норми щодо можливості отримання індивідуальної ліцензії НБУ на використання готівкової іноземної валюти як засобу платежу на території України.

Збережено лише чинність ліцензій членам ІАТА та агентам авіапідприємств – членів ІАТА, надання яких передбачено Положенням про порядок надання індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу членами ІАТА та агентами авіапідприємств – членів ІАТА (постанова Правління Національного банку України від 14.10.2004 № 435).

Ці зміни закріплено в новій редакції Правила використання готівкової іноземної валюти на території України (постанова від 30.05.2007 № 200, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.06.2007 за № 656/13923). Зазначена постанова набирає чинності з 29 червня 2007 року.

Прес-служба відзначає, що прийняття зазначеного нормативно-правового акту – це один із кроків Національного банку щодо зменшення доларизації економіки в Україні.

Досягнення цього можливе і через скорочення використання готівкової іноземної валюти в якості засобу платежу шляхом встановлення вичерпного переліку випадків, коли розрахунки можуть здійснюватися в готівковій іноземній валюті.

Всі інші розрахунки на території України повинні здійснюватися в гривні, оскільки в Україні існує розгалужена банківська система, в тому числі мережа пунктів обміну іноземних валют, яка дозволяє без перешкод здійснювати валютно-обмінні операції.

proUA

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!