Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Світовий банк отримав нового голову

Вівторок, 26 червня 2007, 13:37

Рада директорів Світового банку офіційно схвалила кандидатуру американця Роберта Зелліка на пост президента цієї організації.

Кандидатуру Зелліка висунув президент США Джордж Буш 30 травня, передає Бі-бі-сі. Інших кандидатів не було: Світовий банк за традицією очолює американець.
Зеллік, який у минулому займав пост заступника держсекретаря США і був представником країни у торгових переговорах, почне працювати з неділі 1 липня. Днем раніше остаточно піде Пол Вулфовіц, який був вимушений подати у відставку через скандал, пов`язаний з підвищенням його подруги.

"Зеллік йде на президентський пост з сильними лідерськими і менеджерськими якостями, перевіреним досвідом роботи в міжнародній сфері і необхідним прагненням підняти рівень довіри до банку і його ефективності", - говориться в заяві виконавчих директорів.

Роберт Зеллік - досвідчений дипломат: півтора роки був заступником держсекретаря США і пішов з цієї посади рік тому. Кондоліза Райс якось навіть назвала його своїм "другим я".

Реклама:

Як торговий представник США він налагоджував переговори в рамках Світової організації торгівлі. Коли ці переговори застопорилися під час зустрічі в Мехіко в 2003 році, Зеллік не посоромився різко звинуватити країни, що розвиваються, в непоступливості.

Зеллік вів непрості переговори з Пекіном, коли Китай вступав до СОТ. У нього солідний досвід роботи в урядових установах - він працював в адміністрації Буша з 2001 року, до цього - в адміністрації президента Рейгана.

Банківська діяльність теж не залишилася неохопленою - останнім часом він працював в інвестиційному банку Goldman Sachs.

Незадоволення багатьох країн, що розвиваються, може викликати і рішучість Зелліка боротися з корупцією - така позиція забезпечила його попередникові Вулфовіцу немало ворогів.

Зеллік досить різка людина; кажуть, з ним нелегко працювати. Але, з іншого боку, у нього є досвід діяльності в міжнародній сфері і величезні зв`язки.

Світовому банку необхідно потурбуватися про свою репутацію, яка значно похитнулася. І Роберту Зелліку знадобиться весь його досвід у сфері дипломатії, щоб подолати наслідки скандалу, який тягнувся два місяці.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!