Росія полізла в Арктику за нафтою

Вівторок, 26 червня 2007, 17:30

Росія претендує на значні запаси нафти та газу за рахунок розширення своєї території на 1,2 млн. кв. км, що порівняно з площею 2/3 Європи.

Про це говориться в повідомленні, опублікованому на офіційному порталі органів виконавчої влади уряду Мурманської області РФ.

При цьому запаси нафти та газу тутешніх надр оцінюються в 10 млрд. тонн умовного палива.

Згідно з повідомленням, у травні цього року з Мурманська в Арктику на борті атомного криголама "Росія" відправилася експедиція Всеросійського науково-дослідного інституту (ВНДІ) "Океангеологія" з метою отримання додаткових матеріалів для обґрунтування зовнішнього кордону континентального шельфу Російської Федерації.

Реклама:

Сьогодні, відповідно до повідомлень російських ЗМІ, експедиція повернулася до Мурманську.

У ході прес-конференції начальник експедиції, директор ВНДІ "Океанологія" Валерій Камінський заявив, що "під час 45-денної експедиції отримані результати, що зміцнять економічні, політичні та міжнародні позиції Росії в Арктиці".

Раніше директор ВНДІ заявляв, що будь-яка приморська країна за наявності визначених географічних та геологічних ознак може претендувати на додаткову територію за межами своєї двохсотмильної зони. Головна умова - щоб всередину океану просувалася земна кора континентального типу.

Росія подала заявку на "збільшення" свого арктичного шельфу ще в грудні 2001 року. Наступного року заявка була розглянута профільною комісією ООН. У зв'язку з цим виникла необхідність доводити вимоги Росії на території шельфу.

Всього на арктичний шельф, крім Росії, можуть претендувати чотири країни, США, Канада, Данія та Норвегія. З них у процесі розмежування не беруть участь поки тільки США. Вони дотепер не ратифікували конвенцію ООН з морського права 1982 року, відповідно до якої і ведуться подібні роботи.

Втім, ніяких особливих тертів між членами п'ятірки немає і бути не повинно. Інтереси у всіх спільні: розрізати Арктику часточками, як пиріг, на сектори, не допустивши сюди сторонніх. Адже якщо довести континентальний характер кори не вдасться, то усе, що за його межами, стане надбанням світового співтовариства. І світове співтовариство одразу злетиться на місцеві мінеральні багатства, як бджоли на мед.

Якщо ж все пройде, як задумано, Росія отримає території приблизно в межах так званих полярних володінь СРСР, позначення яких можна знайти на будь-якій карті, виданій до розпаду Радянського Союзу.

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!