Сенат США схвалив судове переслідування ОПЕК

Середа, 20 червня 2007, 12:31

Сенат США 19 червня схвалив план, що дозволить федеральному уряду подати до суду на OPEC за цінову маніпуляцію.

Сімдесятьма голосами проти двадцяти трьох сенатори висловилися за додання законопроекту до пакету розглянутих енергетичних поправок.

Документ анулює суверенний імунітет країн-членів ОПЕК, що дає міністерству юстиції право починати та вести розгляди з членами картелю в американських судах. Втім, хоча законопроект має на увазі початок розглядів тільки з ініціативи міністерства юстиції, Білий дім вже заявив, що може накласти вето на прийняття закону.

Супротивники законопроекту зазначають, що члени ОПЕК можуть прийняти аналогічні закони і подать до суду вже на США - найбільшого імпортера нафти. Крім того, ОПЕК може ввести економічні санкції, відмовивши продавати нафту в Сполучені Штати.

Реклама:

Палата представників у травні вже схвалила законопроект про заборону картелів, що видобувають та експортують нафту (No Oil Producing and Exporting Cartels Act of 2007, NOPEC).

США не вперше намагаються засудити ОПЕК. Одна з таких спроб починалася в 1978 році згідно до антитрестовського закону Шермана (Sherman Antitrust Act), однак у 1981 році апеляційний суд виніс рішення не на користь американців, тому що країни-члени ОПЕК мали імунітет до рішень судів Сполучених Штатів. У 2005 році сенатори спробували провести аналогічний нинішньому закон, але так і не змогли погодити його.

На частку ОПЕК припадає приблизно 30 відсотків нафти, що добувається в усьому світі, а США імпортують 60 відсотків споживаної нафти.

Лєнта.ру

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!