БЮТ звинувачує януковичів у спекуляціях зерном і штучній кризі хліба

Середа, 20 червня 2007, 18:17

Блок Юлії Тимошенко заявляє, що схема цьогорічної хлібної кризи є класичною схемою спекулянтів, які діють на ринку зерна.

"Спочатку уряд Януковича надає ліцензії наближеним бізнес-структурам, які скуповують хліб в селян, потім - анонсує хлібну катастрофу (як це трапилося на минулому засіданні КМ). У відповідь монополісти піднімають ціни. Це класична схема спекуляцій на ринку зерна. Висновок напрошується один - криза штучна", - заявляє прес-служба БЮТ.

За твердженням БЮТ, Партія Регіонів у хлібній кризі "намагається звинуватити опозицію, оскільки розуміє, що вся відповідальність лежить на уряді".

"Саме ділки з цього уряду абсолютно контролюють хлібний ринок. Зокрема, власником найбільших хлібних підприємств на Півдні і Сході України є Михайло Табачник (Миколаївхліб, Одеський каравай, Украгролізинг і т.д.) – брат гуманітарного віце-прем'єра з уряду Януковича", - заявляє БЮТ.

Реклама:

"Ще одна структура "Сістем Кепітал Менеджмент", засновником якої є Рінат Ахмєтов, розповсюджує прес-релізи про те, що не має відношення до хлібного бізнесу. Проте акції комбінатів хлібопродуктів (ВАТ "Донецький комбінат хлібопродуктів №1", ВАТ "Горлівський хлібокомбінат", ВАТ "Маріупольській хлібокомбінат" та ін.) передані підприємству, яке знаходиться за тією самою адресою, як і засновник", - сказано в заяві.

За твердженням БЮТ, "цей список продовжує депутат-регіонал Юрій Лещинський".

Як сказано в повідомленні блоку, на минулорічному врожаї пшениці "уряд Януковича та бізнес-структури, наближені до регіоналів заробили кілька разів".

"В результаті змови зернотрейдерів та "хлібних баронів" селян було пограбовано двічі: в минулому році, коли в них за безцінь скуповувалася пшениця, та в цьому році, коли в середньому на 14%, а в деяких регіонах на 30%, збільшилася вартість хліба", - йдеться в повідомленні.

"Від афер на хлібному ринку постраждали й мешканці міст, бо подорожчання вартості найбільш доступного, а для деяких, на жаль, єдиного продукту харчування вдарило по найменш захищеним громадянам: пенсіонерам, студентам, малозабезпеченим сім'ям", - додає БЮТ.

Блок Юлії Тимошенко вимагає звільняти з посад директорів тих хлібокомбінатів, де вартість хліба збільшуватиметься бодай на копійку.

"Тих, хто нишпорить по кишенях громадян та заробляє таким чином мільйонні капітали, треба звільняти незалежно від близькості до будь-якої політичної сили", - вважають у БЮТ.

Крім того, БЮТ вимагає від уряду негайно припинити зростання цін на хліб, а від РНБОУ та президента "відповідним чином відреагувати на бездіяльність Кабінету міністрів".

Як відомо, минулого тижня Тимошенко зверталася до президента Віктора Ющенка з рекомендацією негайно скликати засідання РНБО для розгляду ситуації на ринку хліба.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!