МВФ вирішив взятись за валютних маніпуляторів

Вівторок, 19 червня 2007, 11:26

Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що має намір тепер стежити за тим, щоб його члени не вдавалися до маніпулювання валютними курсами для отримання переваг у зовнішній торгівлі.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Фонд, відповідно до прийнятого ним 15 червня рішення, має намір давати "чіткий сигнал своїм членам, як вони повинні вести свою курсову політику, що прийнятно для міжнародного співтовариства, а що ні", - заявив у понеділок глава МВФ Родріго Рато.

"Країни-члени повинні уникати проведення курсової політики, котра призводить до зовнішньої нестабільності", - говориться у виступі Рато, текст якого розміщений на сайті МВФ.

Реклама:

Хоча фонд не має можливості впливати на країни-маніпулятори за допомоги якихось економічних заходів, він зможе привселюдно називати їх і закликати до коректування політики.

Як зазначає The Wall Street Journal, США, стурбовані зростаючим дефіцитом у зовнішній торгівлі з Китаєм, з 2005 року лобіювали перебирання фондом на себе нових функцій у сфері контролю над валютними курсами. Американські політики та представники бізнесу звинувачують Китай у заниженні курсу національної валюти з метою підтримки експорту.

Американський Мінфін у понеділок привітав рішення МВФ.

Минулого тижня міністерство фінансів США в черговому піврічному звіті, спрямованому до Конгресу, не стало звинувачувати Китай у маніпулюванні валютним курсом. У доповіді лише говориться, що юань "недооцінений" і "настрої на ринку явно сприяють ревальвації". Це викликало критику з боку конгресменів. Група сенаторів представила законопроект, що визнає занижений обмінний курс юаню формою субсидування китайських експортерів.

Китай скасував тверду прив'язку юаню до долара в липні 2005 року, однак обмежує межі щоденних коливань національної валюти. За два роки курс юаню до долара зріс на 8%, що Захід вважає недостатнім.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!