Бойко: Україна залишається надійним транзитером навіть під час кризи

Понеділок, 11 червня 2007, 10:22

Україна продовжує залишатися надійним транзитером природного газу навіть в умовах політичної кризи.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко під час виступу на круглому столі "Економічна інтеграція в СНД – можливості і виклики для бізнесу" в рамках XІ Петербурзького міжнародного економічного форуму в неділю, повідомили у прес-службі Мінпаливенерго.

"Хочу особливо підкреслити: впродовж всієї історії експортних і транзитних поставок газу, а це понад півстоліття, українська газотранспортна система жодного разу не дала збою", – сказав міністр.

Бойко назвав два визначальних чинники, на яких ґрунтується його впевненість у надійності безперебійних поставок газу в європейські країни. Перший – досягнуті принципові домовленості між коаліцією національної єдності та опозицією, що дало можливість зняти небезпеку силового протистояння. І другий – це особливість розвитку української державності, в якій політичні і економічні процеси проходять паралельно, не втручаючись у правові поля один одного.

Реклама:

Глава Мінпаливенерго також підкреслив, що для подальшого підвищення надійності газотранспортної системи України реалізується програма її реконструкції та модернізації, яка, зокрема, передбачає заміну морально застарілих газоперекачуючих агрегатів, діагностику і ремонт лінійної частини газопроводів; будівництво нових трубопроводів, впровадження європейських стандартів експлуатації, застосування енергозберігаючих технологій, зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

Говорячи про енергетичну безпеку країн СНД, Бойко відзначив, що вона може бути забезпечена лише за умови об’єднання зусиль виробників, транзитерів і споживачів енергоносіїв.

"Ми солідарні з позицією російських колег, висловленою недавно: енергетична безпека в умовах глобалізації може бути забезпечена лише шляхом поглиблення діалогу, узгодженості та прозорості енергетичних політик в національному і регіональному вимірюваннях. Україна готова до активного діалогу і співпраці в цьому напрямі", – сказав він у ході доповіді.

Міністр відзначив, що Україна сьогодні завдяки наявності розвинених, розгалужених систем нафто- і газопроводів, є своєрідним мостом між країнами-виробниками енергоносіїв та їх основними споживачами.

Прес-служба відзначає, що газотранспортна система України забезпечує надійний транзит 80% експорту російського природного газу в Європу, зокрема – Чехію, Словаччину, Угорщину, Болгарію, Румунію, Німеччину, Францію, Грецію, Австрію, Туреччину.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!