РФ вимагає від Білорусі cплатити борги за газ

Понеділок, 11 червня 2007, 15:33

Білорусь має погасити заборгованість, що утворилася в першому півріччі, за поставки російського газу до кінця поточного року.

Про це повідомив у понеділок на прес-конференції в Мінську посол РФ у Білорусі Алєксандр Суріков.

"Білорусь має сплатити борг за газ до кінця цього року", - сказав Суріков.

Він нагадав, що Білорусь протягом січня-червня оплачує 55% вартості газу, що поставляється до республіки. Про це сторони домовилися у зв'язку з підвищенням ціни на газ для Білорусі з 2007 року - з $46,7 за 1 тис. куб. м до $100 за 1 тис. куб. м.

Реклама:

Тим часом, посол не виключає, що Білорусія зможе допустити несвоєчасну оплату боргу за газ. "Не можу сказати, що все проходить ідеально", - заявив Суріков.

"Якщо виникнуть неплатежі, то в цьому зв'язку білоруська сторона просить стабілізаційний кредит на $1,5 млрд.", - додав він.

У той же час посол зазначив, що білоруські підприємства сплачують повну вартість газу, що поставляється до республіки, і, "виходить, база для погашення боргу є, швидше за все, ці кошти акумулюються на рахунках Мінфіну".

Коментуючи ситуацію з виділенням Білорусі стабкредиту, Суріков відзначив триваючі з цього приводу переговори. Він нагадав, що відповідно до російського закону про бюджет кредити країнами СНД можуть скласти $900 млн. при запиті Білорусі $1,5 млрд.

На думку посла, скоріше за все, кредит буде виділений траншами по $300-500 млн. При цьому, "якщо Мінфіни домовляться, спочатку дамо $300 млн., а потім - поміняємо бюджет", припустив Суріков.

Посол РФ, говорячи про можливості будівництва на території Білорусі другої "нитки" газопроводу "Ямал-Європа", сказав: "Я дуже сумніваюся, що будівництво другої "нитки" газопроводу "Ямал-Європа" буде почате".

За його словами, "це не пов'язано з відносинами між нашими країнами". Посол пояснив, що таку позицію займає виробник газу, що зацікавлений у створенні своїх газотранспортних мереж.

"Виробник хоче мати свої мережі, і російський виробник газу буде прагнути цього", - сказав Суріков.

Однак дипломат не виключив, що у випадку значного зростання видобутку газу російська сторона може повернутися до розгляду питання про будівництво другої "нитки" "Ямал-Європа". "Але це питання економічне", - додав Суріков.

Він також зазначив, що рішення про будівництво нафто- та газопроводів в обхід Білорусі не є політичними.

"Комусь вигідно вважати політичним це рішення (будівництво Північноєвропейського газопроводу та будівництво нафтопроводу "Унеча-Приморськ"), але будь-який виробник буде боротися за транзит. Ні в якому разі не можна оцінювати будь-яку економічну дію з політичної точки зору", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!