"УкрГаз-Енерго" підвищило ціну на газ для підприємств

Четвер, 31 травня 2007, 17:29

Компанія "УкрГаз-Енерго" підвищила ціни на газ для промислових підприємств. Ціна палива для них зросла з початку травня на 20 грн.

Про це повідомила прес-служба "УкрГаз-Енерго".

У компанії зазначили, що компанія вимушено пішла на такий крок. Його причиною стало трикратне підвищення державою загального тарифу на збереження природного газу в підземних сховищах - до 39,6 грн. за 1 тис. куб. м.

У поточному році "УкрГаз-Енерго" передасть Укртрансгазу на збереження в підземних газосховищах понад 11 млрд. куб. м природного газу, що призведе до ще більших витрат, пов'язаних зі збереженням палива.

Реклама:

Подорожчання газу викликало хвилю обурення у Федерації металургів. Вона звернулася до уряду та Антимонопольного комітету із проханням відреагувати на дії постачальника палива. Експерти галузі вважають, що така паніка необґрунтована, оскільки в собівартості продукції витрати на збереження газу складуть десяті частки відсотка.

При цьому металурги активно підвищують ціни на свою продукцію. "Маржа для продукції українських метпідприємств складає від 200 до 550 дол. за тонну. За два останніх місяці ціна на чорний металопрокат в Україні зросла більш ніж на 500 грн. за тонну і у роздрібних операторів перевищує 800 дол.", - зазначає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко.

Самі ж металурги відмовлятися від закупівель газу не збираються. Представники "Mittal Steel Кривій Ріг" повідомили, що частка газу в собівартості їхньої продукції складає близько 8%.

Прес-служба компанії "Метінвест", що входить до корпорації СКМ Ріната Ахметова, повідомила, що метпідприємства холдингу "готові працювати в ринкових умовах". У компанії також зауважують, що на даний момент ситуація з поставками газу на підприємствах групи стабільна.

"Ціна на газ не є основною частиною витрат на металургів", - підтверджує Олександр Пилипенко, віце-президент Індустріальної групи, котра управляє активами корпорації ІСД бізнесменів Сергія Тарути та Віталія Гайдука. Менеджер впевнений, що "УкрГаз-Енерго" має право в однобічному порядку піднімати ціну за газ.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!