Що отримає Україна, коли Бойко об’єднає енергосистеми України та СНД?

П'ятниця, 25 травня 2007, 11:43

24 травня Україна вперше оголосила про підтримку планів з об’єднання енергосистем країн СНД. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що завдяки об’єднанню можна буде домогтися вирішення проблем при визначенні тарифів на транзит електроенергії. А на думку експертів, єдина система дозволить завантажити 30% енергетичних потужностей, що зараз не використовуються.

Відповідно до повідомлення прес-служби Мінпаливенегро, у такий спосіб Україна може домогтися "уніфікованого підходу" при визначенні транзитних тарифів, що дозволить повніше використовувати потенціал української енергосистеми.

Переговори про співробітництво велися і раніше. Нагадаємо, у вересні минулого року Мінпаливенерго і російське РАТ "ЄЕС Росії" домовилися активізувати співробітництво з підготовки проекту об’єднання енергосистем СНД і Об’єднаної європейської енергосистеми (UCTE). Але лише зараз Україна офіційно оголосила свою позицію.

Реклама:

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Віктора Тополова, технічних проблем для заявленого об’єднання немає.

Сьогодні тільки Росія і Казахстан перебувають на стадії повної готовності до створення об’єднаного ринку електроенергії.

Нагадаємо, торік Мінпаливенерго запропонувало російській стороні постачати природний газ на українські ТЕС, а отриману електроенергію експортувати до Росії. Таким чином, Україна планує завантажити потужності, які простоюють з 2003 року: три газомазутні блоки по 800 МВт на Углегорській, три по 800 МВт на Запорізькій та два по 300 МВт на Трипільській ТЕС.

"Коммерсант-Украина"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!