На "Укртатнафті" ухиляються від податків - газета

Четвер, 24 травня 2007, 17:32

Мінекономіки ініціювало заборону вексельної оплати ПДВ при імпорті нафти й нафтопродуктів в Україну. Як пише газета "Комерсант-Україна", приводом для цього стало застосування рядом нафтопереробних заводів схеми по ухиленню від сплати ПДВ, за рахунок чого держава понесла багатомільйонні збитки.

За словами високопоставленого джерела в Кабміні, учора Мінекономіки направило прем'єр-міністрові Віктору Януковичу проект розпорядження про скасування вексельної схеми при митному оформленні імпортованої з Росії нафти. Міністр економіки Анатолій Кінах відмовився коментувати проект розпорядження, однак заявив, що є "різким противником застосування схем по ухиленню від оподатковування, які зараз застосовуються деякими нафтопереробними підприємствами". "Все повинне бути у відповідності із законодавством незалежно від назви нафтопереробного підприємства,- заявив пан Кінах.- І на ринку нафтопродуктів усе повинні працювати на рівних умовах, без застосування яких-небудь пільг".

За інформацією газети, у квітні мале колективне приватне підприємство "Авто" поставило на Кременчуцький НПЗ 250 тис. т нафти, а в травні поставить 280 тис. т. При цьому на початку травня "Авто" домоглося рішення Кременчуцького міського суду, відповідно до якого вексель погашатися не повинен, оскільки компанія має пільги по сплаті ПДВ. "Якби ПДВ був сплачений відразу, податкова навряд чи б його повернула,- відзначає газета - А так фірма через півроку закриється, і відсудити у неї ПДВ буде вже неможливо. Тому Мінекономіки й хоче скасувати вексельні схеми".

На думку члена комітету з ПЕК Верховної ради Михайла Волинця, економічний ефект від несплати ПДВ становить $60-80 за тонну. "Таким чином, держава до кінця травня втратить до 44 мільйонів доларів ПДВ тільки на поставках "Укртатнафті" й 'Галичині',- заявив пан Волинець.- Зароблять ці гроші нафтовики й компанії-пільговики. Як правило, вони ділять їх навпіл". Депутат упевнений, що за пільговиками стоять "деякі члени Кабінету міністрів", тому "до парламентських виборів заборонити схеми у Кінаха не вийде".

Реклама:

Член комітету з ПЕК Верховної ради Володимир Бронніков, навпаки, упевнений, що ініціатива Мінекономіки порозумівається бажанням виконати раніше підписаний з нафтовими компаніями меморандум. "Справа в тому, що ряд нафтовиків, зокрема Лукойл, ТНК-ВР, "Альянс', 'Нафтогаз', використати пільгові схеми відмовляються. І вимагають, щоб держава унеможливила їхнє використання й конкурентами, які в такий спосіб одержують цінову перевагу,- говорить пан Бронніков.- Тому, ініціювавши скасування пільг, Кінах просто спробував виконати меморандум, підписаний з великими нафтовими компаніями, щоб не сваритися з ними на тлі росту цін на нафтопродукти у світі". У прес-службі Лукойла (Москва) учора Ъ повідомили: "Ми дійсно піднімали питання про те, що на ринку не повинні використатися пільгові схеми. Для нас це одне із принципових умов роботи на Україні".

Нагадаємо, що в жовтні 2005 року уряд Юрія Єханурова дозволив постачальникам нафти на НПЗ застосовувати векселя для розрахунку по ПДВ. Вексель погашався вже нафтопереробним заводом після продажу на ринку нафтопродуктів, отриманих з імпортованої нафти. "Дана схема дозволяла нафтовикам не вилучати з обороту значні кошти на сплату ПДВ, однак привела до відродження тіньових схем на ринку",- відзначає "Комерсант-Україна".

АТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область) у даний момент управляється татарстанськими акціонерами групи "Татнєфть" (близько 37,5% акцій). НАК "Нафтеогаз України", керуючий державним пакетом акцій в 43%, неодноразово заявляв про прагнення відновити паритет у керуванні підприємством з метою "захисту національних інтересів". Заплановане на вчора збори акціонерів АТ "Укртатнафта" було зірвано менеджментом підприємства з порушенням чинного законодавства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!