Україна через спеку може втратити третину врожаю

Вівторок, 22 травня 2007, 11:30

Засуха, що встановилася в Україні, загрожує втратою третини врожаю.

Учасники ринку впевнені, що внутрішній продовольчій безпеці країни ніщо не загрожує, однак для експортерів зерна може і не залишитися, передає "Обком" з посиланням на "Экономические известия".

Метеорологи прогнозують, що якщо до кінця травня не пройдуть рясні дощі, то загибель врожаю складе не менше 30%.

Як повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, у деяких областях втрати можуть доходити і до ста відсотків.

Реклама:

"В Одеській області вже 15% врожаю вважається загиблою, а виходячи з прогнозів погоди, може загинути 90-100% врожаю на Херсонщині - врожай там горить", - говорить фахівець.

За даними пані Адаменко, втрати очікуються в Кіровоградській, Миколаївській та Черкаській областях - основних аграрних регіонах України. Зоною стихійного лиха можна назвати всі регіони, крім західних областей.

"У Хмельницькій, Ровенській, Житомирській, Тернопільській, Волинській областях може бути отриманий врожай середній або вище за середній", - вважає Тетяна Адаменко.

Аграрні чиновники уже висловлюють стурбованість ситуацією з посівами. Як стало відомо, вчора всі заступники міністра аграрної політики виїхали в регіони.

"Це планова поїздка, пов'язана з закінченням посівних робіт. Звичайно, чиновники стурбовані і ситуацією з погодою", - зазначила керівник прес-служби міністерства Наталя Черешинська.

Як повідомив заступник міністра АП Криму Віктор Тишкевич, у всіх районах автономії ведеться оцінка втрат: "Погода стоїть критична для озимих та ярових культур".

Учасники ринку впевнені, що навіть якщо збудеться самий песимістичний прогноз і загине третина врожаю, дефіциту зерна на внутрішньому ринку не буде.

"Врожай пшениці очікувався на рівні 17 млн. т - якщо загине третина, то 12 млн. т, що залишилися, саме покривають внутрішню потребу України в зерні", - говорить начальник аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації Володимир Лапа.

З іншого боку, відсутність зернового надлишку унеможливлює експортну торгівлю. За словами експерта, у такій ситуації зростає роль Аграрного фонду, який повинен забезпечити своєчасну закупівлю зернових у резерв.

Трейдери утрималися від коментарів з приводу того, чи може в такій ситуації уряд вдатися до квотування експорту.

Екс-міністр агрополітики Олександр Баранівський вважає, що зернові не переносять несприятливий температурний режим через те, що аграрії не змогли вчасно внести добрива.

Втрати врожаю, крім експортерів, загрожують збитками і страховикам. У цьому сезоні застраховано не більш ніж 3% посівних площ озимих та ярових культур.

"У сезон 2006-2007 років щодо страхування озимих спостерігалася значна концентрація ризиків у регіонах, а також у невеликих регіональних СК. Це може спричинити складності з виплатами страхового відшкодування, якщо посіви будуть серйозно ушкоджені засухою", - говорить Роман Шинкаренко, експерт з агрострахування.

Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко вважає, що катастрофічних втрат зернових не буде. У той же час, як завірили в Гідрометцентрі, "до кінця травня істотних змін у температурному режимі не відбудеться: утримається суха спекотна погода".


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!