Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Облгази заговорили про банкрутство

Вівторок, 22 травня 2007, 18:29

Міністерство палива та енергетики направляє свої дії на доведення до банкрутства обласних газорозподільних компаній (облгазів) в інтересах спільного підприємства "РосУкрЕнерго".

Про це говориться в заяві Всеукраїнської асоціації газорозподільних компаній.

В асоціації зазначають, що останні заяви глави Мінпаливенерго про наведення порядку в управлінні газорозподільними мережами є "звичайною ширмою для приховування справжніх намірів керівництва Мінпаливенерго, а саме – підготувати ґрунт для переходу контролю над обласними газорозподільними мережами до компанії "РосУкрЕнерго" або "Укргаз-Енерго".

За даними облгазів, до накопичення боргів призвели дії Міністерства, а також НАК "Нафтогаз", оскільки ДК "Газ України" "усвідомлено не підписує з облгазами акти прийому-передачі обсягів газу за січень-квітень 2007 року, вимагаючи оплати за товар, на який немає документів".

Реклама:

Сформована ситуація, говориться в заяві, не дає можливості проведення облгазами розрахунків за спожитий населенням газ (пільги та субсидії) за допомогою "клірингових розрахунків" на значні суми, що іноді досягають до 50% обсягу споживання газу населенням на місяць.

"Але навіть при цьому заборгованість зазначених облгазів західноукраїнської групи є середньостатистичною, а показники діяльності не відрізняються від показників інших облгазів", – зазначають в асоціації.

Крім того, розроблені і введені з ініціативи Мінпаливенерго зміни в постанову уряду, якими регулюється питання розрахунків за газ, "створили умови монополізації ринку постачань газу і дозволили "Укргаз-Енерго" збирати кошти зі споживачів не тільки за газ, але і за послуги з його доставки, що надаються обласними газорозподільними підприємствами".

"З початку року ЗАТ "Укргаз-Енерго", збираючи кошти зі споживачів за транспортування газу, відмовляється оплачувати ці послуги обласним газорозподільним компаніям, залишаючи кошти у своєму повному розпорядженні", – говориться в заяві.

"Подібні дії ЗАТ "Укргаз-Енерго" сплановані та погоджені з Мінпаливенерго, спрямовані на штучне зростання боргів обласних газорозподільних підприємств з метою їхньої дискредитації і переходу контролю над ними до "РосУкрЕнерго", – підкреслюють в асоціації.

Нагадаємо, раніше НАК "Нафтогаз" заявляв, що політика компанії щодо державних газорозподільних мереж полягає в "забезпеченні їхнього ефективного використання, збільшенні капіталовкладень у ремонт та реконструкцію мереж, а також забезпеченні їхньої безаварійної експлуатації".

У тих регіонах, де капіталовкладення в мережі з боку облгазів є меншими, ніж передбачено умовами договорів, а також там, де експлуатуючі організації не забезпечують повні розрахунки за отриманий природний газ, "Нафтогаз" ініціював передачу мереж під контроль 100-% державного підприємства "Укргазмережі".

"При цьому "Нафтогаз" в особі дочірньої компанії "Газ України" має повне право на вилучення газорозподільних мереж у несумлінних облгазів, оскільки саме "Газ України" за договорами користування передавав облгазам ці мережі", – говориться в заяві "Нафтогазу".

ЛігаБізнесІнформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!