Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

В наступному році ціна на газ зросте на 10% - Бойко

Понеділок, 21 травня 2007, 15:14 -

Міністерство палива й енергетики України постарається втримати ріст ціни на природний газ, який буде імпортуватися в країну протягом 2008 року, у межах 7-10%, повідомив глава Мінпаливенерго Юрій Бойко.

"На жаль, енергоносії у світі в останні роки тільки дорожчають. Наше завдання - втримати ріст ціни для України в рамках річного рівня інфляції (7-10%, не більше)", - сказав він.

Раніше глава Мінпаливенерго повідомляв, що переговори про умови постачань імпортного газу в Україну на наступний рік почнуться у вересні-жовтні 2007 року.

Бойко також заявив, що Росукренерго не є монопольним постачальником природного газу в Україну.

Реклама:

"Що стосується монополізму Росукренерго, то його, як такого, немає. Є приваблива цінова пропозиція, яка має попит на українському ринку. Будь-який український споживач може самостійно закупити газ у Газпрому і, я знаю, такі переговори велися. Просто це не вигідно, як невигідно переводити підприємства на інші види енергоносіїв, той же мазут", - пояснив міністр.

Як повідомлялося, ціна на імпортований в Україну природний газ з 1 січня 2007 року зросла майже на 37% - до 130 за 1 тис. кубометрів (протягом 2006 року ціна утримувалася на рівні 95 дол. за 1 тис. кубометрів).

Причина такого подорожчання - підвищення ціни на туркменський газ з 65 дол. до 100 дол. за 1 тис. кубометрів, на яке торік погодилося ВАТ "Газпром" (РФ).

"Газпром" є фактично єдиним постачальником імпортного природного газу в Україну. Ця компанія через свою дочірню структуру ТОВ "Газпром" експорт купляє природний газ, який видобувається на території Туркменістану, Узбекистану та Казахстану.

"Газпром" експорт перепродує газ середньоазіатського походження компанії Росукренерго, 50% акцій якого належить Газпрому. Росукренерго, у свою чергу, перепродує цей газ українському ЗАТ Укргаз-енерго, яким у рівних частках володіють Росукренерго і повністю державний НАК "Нафтогаз України".

"УкрГаз-Енерго" частина отриманого від "РосУкрЕнерго" газу поставляє кінцевим українським споживачам, а частину - реалізує Нафтогазу для подальшого постачання теплопостачальним підприємствам та бюджетним установам.

Україна щорічно споживає близько 75-76 млрд. кубометрів природного газу, тоді як власний видобуток складає близько 21 млрд. кубометрів.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: