Експерт: кількість українських банків істотно скоротиться

Середа, 16 травня 2007, 16:42

Кількість людей, зайнятих у банківському секторі України, почне істотно скорочуватися вже в 2009 році.

Такий прогноз зробив напередодні дня банківського працівника Голова Міжнародного економічного комітету (МЕК), який був членом Ради НБУ Ігор Шаров.

"Питома вага іноземного капіталу в банківському секторі на початку року становив 27,6%, а наприкінці 2007-го, за прогнозами фахівців Нацбанку, він збільшиться чи ледве не на 10% - до 35%. Уже зараз деякі аналітики пророкують що до 2009 року в банківській системі України залишиться 30 великих банків, а національний капітал буде представлений тільки держбанками", - сказав він.

Україну охопили ті ж тенденції, що й інші країни Східної Європи, куди іноземні банки прийшли значно раніше, вважає Шаров.

"Якщо порівнювати Україну із Чехією, то в Чехії прихід великих іноземних інвесторів у банківську сферу обумовив тверду політику економії витрат, і за чотири роки зменшилася не тільки кількість банків, але й кількість працюючих у них скоротилося на 11 тисяч чоловік", - сказав голова МЕК.

Реклама:

Він відзначив, що 65% чеських банківських активів й 80% операційного прибутку належать чотирьом найбільшим банкам, що перебувають у власності іноземних стратегічних інвесторів.

"В 2007 році, власне кажучи, буде перейдений той проміжний поріг, за яким прихід іноземного капіталу в банківську сферу різко підсилить ефект його присутності", - вважає Шаров.

У той же час, переконаний експерт, "є об'єктивні потреби у подальшому збільшенні присутності іноземного капіталу в банківській системі країни, але, звичайно, за умови реалізації національної стратегії розвитку банківської системи України".

"Іноземний капітал може допомогти уникнути критичного росту загального кредитного ризику в економіці, позитивно вплине на поліпшення якості кредитних портфелів, підсилить роздрібні операції. Але при цьому існує великий ризик "залежності розвитку", що загострить економічні й соціальні проблеми. Однієї з яких і буде збільшення безробіття серед банківських працівників. А різке зниження частки національного банківського капіталу загрожує позбавити деякі галузі кредитів, оскільки акціонери банків з іноземним капіталом завжди будуть інвестувати ті галузі, де прибуток і безпека вище", - сказав Ігор Шаров.

"Фахівці НБУ й уряди повинні задуматися над тим, як не допустити того, щоб національний капітал був представлений тільки держбанками. Для цього потрібно не тільки відповідально підходити до селекції іноземного банківського капіталу, але й керуватися національними пріоритетами розвитку при роботі з комерційними банками. І звичайно ж, потрібно максимально зміцнювати банки з державним капіталом, тому що вони спеціалізуються на забезпеченні стратегічних соціальних, структурних і зовнішньоекономічних завдань економічного зростання", - впевнений голова МЕК.

UABanker

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!