Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Від російської економічної блокади збитки Грузії склали $100 млн.

Вівторок, 15 травня 2007, 12:15

Національний банк Грузії підрахував збитки республіки в 2006 році від економічних санкцій Росії

На думку банкірів, вони склали до 100 мільйонів доларів, причому 50 мільйонів з них Грузія втратила через заборону на експорт вин на російський ринок. Переключитися на інші ринки удалося лише 12% усіх вин.

У свою чергу, на блокаді експорту мінеральних вод Грузія утратила лише 13 мільйонів доларів, зумівши переорієнтувати всі постачання на інші ринки. Заборона на експорт спирту коштувала республіці 12 мільйонів доларів.

Реклама:

Як зазначають у Нацбанку, у 2006 році обсяг торговельного обороту Росії та Грузії склав 637,4 мільйони доларів, з яких на імпорт із Росії припало 561,7 мільйона доларів. Це майже 14% від усього зовнішньоторговельного обороту Грузії.

Варто зазначити, що представлені Нацбанком цифри набагато нижчі тих, які наводилися наприкінці 2006 року міністром фінансів Грузії Алексі Алексішвілі, котрий оцінював втрати у чверть мільярда доларів або 2,05% від ВВП республіки.

Наприкінці березня 2006 року Росія заборонила ввіз на свою територію грузинських вин. Пізніше під заборону потрапили також мінеральні води Боржомі і Набеглаві, а також низка сільськогосподарських продуктів.

2 жовтня російська влада призупинила поштове і транспортне сполучення з Грузією у відповідь на затримку п’ятьох російських військовослужбовців. У грудні 2006 року тодішній глава Міноборони РФ Сергій Іванов заявив, що блокади не було, пояснивши припинення повітряного сполучення заборгованістю грузинських компаній.

Korrespondent.net

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!