"Укртелеком" позбавить абонентів "Київстара" та UMC прямих номерів

П'ятниця, 6 квітня 2007, 10:49

З 10 квітня абоненти мережі "Укртелекому" не зможуть дзвонити на прямі мобільні номери двох найбільших операторів - "Київстара" та UMC.

Про це 5 квітня "Укртелеком" повідомив компаніям у своєму листі. Монополіст пояснив, що втрачає доходи, які міг би отримувати у випадку дозвону через мережний код, пише "Коммєрсант-Украіна".

Експерти вважають, що мобільні оператори можуть успішно оскаржити дії "Укртелекому" в суді.

Реклама:

Прямий міський номер надається мобільними операторами як додаткова послуга. При цьому за абонентом закріплюється прямий міський номер, вхідний дзвінок на який переадресується на номер з мережним кодом (наприклад, 067 у "Київстара", 050 - UMC).

Абонент, що використовує прямий номер, оплачує переадресацію за свій рахунок, приносячи додатковий дохід оператору. За даними учасників ринку, в Україні більш ніж 100 тис. абонентів "Київстару" та UMC користуються послугою прямого номеру.

В своєму листі "Укртелеком" повідомляє обом компаніям, що з 10 квітня починаючи з 12:00 доступ для абонентів "Укртелекому" до мереж мобільних операторів з використанням міської нумерації буде закритий.

У листі пояснюється, що "Укртелеком" змушений піти на такі заходи в зв’язку з тим, що при використанні прямої нумерації недоотримує дохід, на що неодноразово вказувало Головне контрольно-ревізійне управління. 5 квітня в "Укртелекомі" від коментарів відмовилися.

Наприкінці 2006 року Національна комісія з питань регулювання зв’язку (НКРЗ) зобов’язала компанії з 1 січня 2007 року відмовитися від прямих номерів. Пізніше на прохання операторів НКРЗ продовжила цей термін до 1 вересня 2007 року, однак наприкінці січня "Укртелеком" оскаржив перенесення термінів у Господарському суді Києва. Наприкінці лютого НКРЗ виграла апеляцію на рішення Господарського Суду - таким чином, прямі номери повинні були діяти до вересня.

Мобільні оператори 5 квітня не змогли повідомити, чи будуть домагатися продовження терміну для скасування прямих номерів.

За словами експерта з зовнішніх зв’язків UМС Віталія Мухіна, компанія вже розробляє спосіб інформування своїх абонентів про те, що доступ на їхні прямі номери з мережі "Укртелекому" закритий, а додзвонитися можна буде тільки за номером з мережним кодом оператора.

Експерти зазначають, що мобільні оператори можуть оскаржити дії "Укртелекому".

"Оскільки "Укртелеком" є монополістом, оператори можуть звернутися в Антимонопольний комітет", - погоджується партнер юридичної фірми компанії "ТЕКТ-реал" Денис Кузнєцов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!