Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Російський міністр каже, що ніяку "газову ОПЕК" не створюватимуть

П'ятниця, 6 квітня 2007, 15:58

На форумі експортерів газу в Досі 9 квітня не буде підписано угоду про створення "газової ОПЕК", організації, що представляє інтереси провідних виробників газу у світі.

Про це заявив глава Мінпроменерго Віктор Христенко, який очолить російську делегацію на форумі.

"Для того, щоб підписувати, треба, щоб це було. Навіть щоб підписати меморандум про щось, його треба готувати, повинні працювати фахівці", - заявив Христенко.

Раніше російські центральні ЗМІ повідомляли, що про створення організації повинні домовитися в Досі Росія, Іран, Катар, Венесуела, Алжир, а також Тринідад і Тобаго.

Реклама:

"Газову ОПЕК" передбачається побудувати за зразком уже існуючої ОПЕК - організації, що поєднує провідних експортерів нафти. Від її рішень багато в чому залежить вартість нафти.

Споживачі газу побоюються, що "газова ОПЕК" займе монопольне положення й буде диктувати свої умови на ринку. Палата представників конгресу США вже заявила, що об'єднання експортерів газу представляє із себе "глобальну організацію по вимаганню й рекету".

Єдиним великим експортером газу, що заявив про своє негативне відношення до створення картелю, є Норвегія.

Інші країни, у тому числі й Росія, раніше повідомляли про необхідність більш координованої роботи експортерів газу. Ініціював переговори про створення "газової ОПЕК" Іран.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!