Міжнародний рейтинг України знизили до "негативного"

Четвер, 5 квітня 2007, 16:03

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's переглянуло прогноз по рейтингах України з "стабільного" на "негативний".

Це було зроблено у зв'язку з погіршенням політичної обстановки й пов'язаними із цим ризиками економічної політики, говориться в повідомленні агентства.

"Перегляд прогнозу викликаний посиленням розбіжностей між прем'єр-міністром Віктором Януковичем і президентом Віктором Ющенко", - відзначив кредитний аналітик S&P Моріц Крамер, слова якого приводяться в прес-релізі.

"Конфлікт досяг кульмінації на цьому тижні, коли президент зажадав проведення нових парламентських виборів до кінця травня. Проте, питання про правочинність рішення Ющенко із приводу розпуску діючого парламенту дискутується, і Верховна Рада відхилила вимогу президента про розпуск парламенту, а кабінет міністрів відмовився виділити фінансування на проведення виборів", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

S&P відзначає, що економічна й податково-бюджетна політика ніколи не були пріоритетами уряду Януковича, але політична турбулентність нинішнього моменту, як видно, призведе до зниження й без того помірних реформістських амбіцій.

На думку аналітиків агентства, якщо дострокові вибори все-таки будуть проведені, вони, найімовірніше, не приведуть до формування орієнтованого на реформи й ринок уряду, особливо якщо у владу повернеться лідер опозиції Юлія Тимошенко.

Кредитування приватного сектора, яке швидко збільшується, а також зростаюча зовнішня заборгованість банківського сектора (по більшій частині банки перебувають у власності українських власників) підсилили схильність економіки України до несприятливих змін (зовнішнім або політичного характеру), відзначають аналітики S&P.

"Прогноз "негативний" відображає зростаючі ризики того, що Україна може прийти до повномасштабної конституційної кризи, яка паралізує прийняття політичних рішень і значно зменшує перспективи економічного зростання", - підкреслив Крамер.

Поки ж S&P підтвердило суверенні рейтинги України на поточних рівнях: довгостроковий кредитний рейтинг ВВ- по зобов'язаннях в іноземній валюті, довгостроковий рейтинг ВВ по зобов'язаннях у національній валюті, а також короткостроковий рейтинг В.

Нагадаємо, 3 квітня президент Американської торгової палати в Україні Хорхе Зукоскі заявив, що розпуск Верховної Ради президентом лякає інвесторів.

За словами Зукоскі, чим довше триватиме невизначеність в країні, тим більше втратить українська економіка.

РИА "Новости", "Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!