Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Шість облгазів знову просять захисту від "РосУкрЕнерго"

П'ятниця, 27 квітня 2007, 16:20

ВАТ з газопостачання та газифікації "Львівгаз", "Чернівцігаз", "Івано-Франківськгаз", "Закарпатгаз", "Чернігівгаз", "Волиньгаз" звернулися до президента Віктора Ющенка та секретаря РНБО Віталія Гайдука з проханням захистити їх від атак нинішньої влади та структур пов'язаних з "РосУкрЕнерго".

Про це говориться в розповсюдженому компаніями відкритому листі.

"Уже тривалий час відносно ВАТ з газопостачання та газифікації "Львівгаз", "Чернівцігаз", "Івано-Франківськгаз", "Закарпатгаз", "Чернігівгаз", "Волиньгаз" здійснюється тиск із боку державних, правоохоронних органів", - говоритися в листі, і підкреслюється, що такий тиск був розпочатий тоді, коли фінансовою групою "Райфайзен-Інвестмент АG", що представляла на той момент інтереси "РосУкрЕнерго", була отримана відмова власників (акціонерів) зазначених шести облгазів щодо продажу наявних у них пакетів акцій цих газопостачальних підприємств.

На думку компаній, у зв'язку з цим правоохоронними органами, зокрема органами прокуратури було відкрито 13 незаконних кримінальних справ.

"Державні та правоохоронні органи намагалися різними неправовими методами позбавити права користування мережами, здійснювалися та продовжують здійснюватися дії, що дестабілізують роботу даних підприємств. Ціль таких дій чітко визначена – позбавити державу контролю над газорозподільною системою України, що є складовою газотранспортної системи України з наступною передачею такого контролю "РосУкрЕнерго", - говоритися в зверненні.

Реклама:

У листі підкреслюється, що на сьогодні усі згадані кримінальні справи скасовані в судовому порядку. При цьому, державні органи, такі як НКРЕ, Мінпаливенерго і на даний момент продовжують планомірно працювати в цьому напрямку. Зокрема, всупереч усім правовим основам діючого господарського законодавства України, з порушенням законних прав та інтересів ВАТ "Чернівцігаз", Міністерством палива та енергетики 29 грудня 2006 року був виданий наказ № 542, яким визначена передача державного майна, що не підлягає приватизації та використовується для забезпечення розподілу природного газу, з балансу ВАТ з газопостачання та газифікації "Чернівцігаз" на баланс Чернівецької філії ДК "Газ України".

"Ми вважаємо, що такий прецедент, що має місце стосовно ВАТ "Чернівцігаз", буде поширюватися і на інші компанії, що неодмінно дестабілізує роботу із забезпечення газом споживачів", - вважають у компаніях.

На думку газовиків, вищевказані обставини свідчать про те, що на даний момент склалася ситуація, за якої є реальною тотальна монополізація паливно-енергетичної сфери України в таких її складових, як поставки і транспортування (розподіл) природного газу розподільними мережами.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!