Росія придумала, як відібрати "Бєлтрансгаз" у Білорусі

Понеділок, 23 квітня 2007, 11:42 -

Російський уряд готовий надати Білорусі технічний кредит на суму до 1,5 млрд. дол. – але під заставу акцій АТ "Бєлтрансгазу".

Виходячи з ринкової вартості підприємства, у заставі опиняться до 30% акцій "Бєлтрансгазу". Таким чином, Росія шукає спосіб прискорити створення СП "Газпрому" з "Бєлтрансгазом", що дозволить російській монополії отримати контроль над магістральними газопроводами Білорусі. На цю угоду президент Білорусі Олександр Лукашенко не може зважитися вже 10 років.

Рішення про створення СП на базі "Бєлтрансгазу", що передбачає купівлю "Газпромом" 50% плюс 1 акція білоруського газотранспортного підприємства, було однією з умов угоди щодо продажу газу Білорусі в 2007 році.

"Газпром" погодився продавати газ по 100 дол. за тис. куб. м замість спочатку виставлених - 200 дол. А замість цього білоруська сторона пообіцяла до 1 червня 2007 року створити СП на базі "Бєлтрансгазу". З урахуванням травневих свят у Росії, для підписання угоди залишилася пара тижнів робочого часу. А сторони так і не погодили умови договору.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що Білорусь звернулася з проханням про отримання 1,5 млрд. дол. кредиту. Тепер Росія висуває серйозні вимоги, на яких Білорусі можуть бути видані ці гроші.

"Можливо, під заставу акцій. А оскільки в Білорусі тільки одне підприємство оцінене за міжнародними стандартами - ВАТ "Бєлтрансгаз" - російська сторона може захотіти забезпечення цього кредиту акціями цього підприємства", - повідомляє джерело в білоруському уряді.

Ukroil

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: