Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Україна не має наміру підвищувати плату за транзит газу - Бойко

Вівторок, 17 квітня 2007, 15:03 -

Україна не має наміру підвищувати плату за послуги із транзиту природного газу, оскільки такий крок спричинить подорожчання палива, яке постачається до країни, стверджує міністр палива й енергетики Юрій Бойко.

"Ставка транзиту зафіксована міжурядовою угодою на п'ять років. Перш ніж її міняти, треба розуміти: при будь-якому збільшенні тарифної ставки буде адекватне збільшення ціни газу", - сказав він в інтерв'ю газеті Экономические известия, опублікованому у вівторок, повідомляє прес-служба Мінпаливенерго.

Міністр пояснив, що у випадку підвищення ставки транзиту з нинішніх 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км відстані до середньоєвропейського рівня й збереженні обсягів транзиту природного газу щорічний доход України зросте на 1,5 млрд. дол. - до 3,2 млрд. дол.

Тим часом, за його словами, підвищення ціни на імпортований в Україну природний газ із нинішніх 130 дол. до 230 дол. за 1 тис. куб. м призведе до збільшення вартості 55 млрд. куб. м газу, який поставляють щорічно в країну, на 5,5 млрд. дол. - до 12,65 млрд. дол.

Реклама:

"При збільшенні ставки транзиту й ціни на газ Україні доведеться додатково віддавати зі своєї економіки в економіку іншої країни 4 млрд. дол. на рік. Хто піде на це?!", - істерично запитує Бойко.

В інтерв'ю виданню Бойко повідомив, що підготовлений міністерством проект щорічного протоколу до міжурядової угоди про додаткові заходи по забезпеченню транзиту російського природного газу по території України, укладеної в 2001 році, "адаптує договірну базу до сьогоднішніх реалій".

"Думаю, до кінця квітня ми відправимо його як нашу пропозицію в "Газпром" і Мінпроменерго Росії. Наша ініціатива полягає в тому, щоб умови розрахунків за транзит природного газу більшою мірою відповідали інтересам України. Це все, що я можу сказати до завершення переговорів", - сказав Бойко.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: